China showt J-20 stealth fighter, als waarschuwing

Met de J-20, de nieuwste stealth fighter van China, is een korte demonstratievlucht gehouden. Een staatsbedrijf werkt al een tijdje aan dit gevechtsvliegtuig dat vliegdekschepen moet kunnen aanvallen. In 2018 moet het helemaal inzetbaar zijn.

J-20 stealth fighterBeijing heeft voor het eerst de nieuwe J-20 aan de buitenwereld getoond. De International Aviation and Aerospace Exhibition 2016, in Zhuhai (provincie Guangdong) is de grootste luchtvaartshow van China. Op de openingsdag vlogen twee toestellen korte tijd in formatie boven het publiek. Het was de bedoeling te laten zien welke vooruitgang China heeft geboekt op het vlak van militaire technologie. Het land heeft nu een tweede zelfgemaakte jachtvliegtuig van de vijfde generatie.

Stealth

Op dit moment hebben enkel de VS (F-22 en F-35), China (J-20 en J-31) en Rusland (T-50) dit soort vliegtuigen. Kenmerkend is dat ze moeilijk op een radar te zien zijn. De J-20 toestellen hebben proefvluchten gemaakt, maar waren nooit eerder in het openbaar te zien. Ook nu showde China ze niet langer dan een minuut. Het zijn de meest geavanceerde Chinese gevechtsvliegtuigen en het Volksbevrijdingsleger zou bepaalde details zo lang mogelijk geheim willen houden. Bovendien moet er aan de J-20 nog worden gesleuteld.

Spionage?

Westerse media verspreiden het gerucht dat China gevoelige informatie in handen zou hebben gekregen over de radarsystemen in de F-35. Ze baseren zich op het feit dat Chinese toestellen eruitzien als de Amerikaanse. Een andere bron zijn de NSA-documenten van Edward Snowden over het buitmaken van gegevens betreffende de Joint Strike Fighter, het ‘betaalbare’ stealth-vliegtuig dat de VS aan een aantal NAVO-landen heeft verkocht.

Een bijzonder vliegtuig

J-20 stealth fighterDe J-20 heeft een aantal bijzondere kwaliteiten. Volgens een Chinese luchtmachtofficier stijgt het toestel bijna loodrecht op, wat de kwaliteit van de motor bewijst. Een Britse deskundige van het Royal United Services Institute merkt op dat de J-20 ‘een lange schietafstand heeft, veel brandstof en wapens kan bevatten’. Daardoor kunnen deze stealth fighters, als er genoeg toestellen van zijn, vliegdekschepen en AWACS-vliegtuigen belagen. Chen Hu, de hoofdredacteur van het Chinese militaire magazine World Military Affairs, beaamt dat.

Mogelijke doelwitten

De VS domineert, onder het mom van bewaking, met zijn vliegdekschepen de Stille Oceaan. De zelfverklaarde beveiligers van de Pacific treden vanuit Chinees gezichtspunt de laatste tijd provocerend op. Het Airborne Warning And Control System (AWACS) is een radarsysteem, ontwikkeld voor luchtruimbewaking en het organiseren van luchtoperaties. Vooral de NAVO werkt ermee. De Chinese jachtvliegtuigen vormen op dit moment nog geen bedreiging voor de militaire heerschappij van de VS op dit terrein.

Achterstand

Sommigen spreken van een ‘grote stap voorwaarts in de militaire kracht van China’. Het Pentagon en de meeste westerse deskundigen zijn er echter gerust in dat China een grote achterstand in te halen heeft. Zo zou de informatietechnologie in de toestellen veel minder geavanceerd zijn dan in de F-22 en F-35. Er zijn bovendien nog lang niet genoeg toestellen gebouwd. Ook de Chinese experts blijven bescheiden. Zij wijzen erop dat de J-20 verder moet worden afgewerkt en nog nooit in reële militaire operaties is ingezet, in tegenstelling tot de F-22, de Amerikaanse tegenhanger van de J-20.

Het grote verschil

Er is nog een belangrijk verschil. China wil de J-20, zoals gezegd, kunnen inzetten tegen vliegdekschepen. Volgens Chen Hu is de Amerikaanse F-22 gebouwd om vijandelijke luchtafweersystemen en gevechtsvliegtuigen in de lucht te vernietigen, en zo het luchtruim te beheersen. Anders dan China moet de VS zich niet verdedigen tegen oorlogsschepen met een start- en landingsbaan. De potentiële tegenstanders van de VS bezitten dat soort schepen nauwelijks.
en.people.cn, uk.businessinsider.com , De Volkskrant, Wikipedia, rusi.org,
Video’s
https://www.youtube.com/watch?v=5D4qvxgH4EQ (Xinhua)
China flexes its military might by unveiling a new stealth fighter jet
(UK Business Insider)
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *