Lange Mars 5, raket met hoog draagvermogen en groot succes

China heeft de Lange Mars 5 gelanceerd om het ontwerp en de prestaties van de raket te testen. De LM5 is een raket met hoog draagvermogen. Die moet het mede mogelijk maken een permanent bemand ruimtestation te bouwen, de maan en Mars te verkennen.

lange-mars-5De bevoegde overheidsdienst maakte bekend dat de grondig voorbereide lancering een compleet succes was. De Lange Mars 5 is ontwikkeld door het bedrijf China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC).
De Communistische Partij van China, de Staatsraad en de Centrale Militaire Commissie hebben de bouwers gefeliciteerd. Volgens die instellingen is de nieuwe raket ‘een hoogtepunt van de wetenschappelijke en technische innovatie’ in China. In de boodschap staat dat ‘het land nu niet langer zomaar een grote speler, maar echt een grote macht in de ruimte is geworden’. Het soort raketten waartoe de Lange Mars 5 behoort krijgt de naam heavy-lift carrier rocket of heavy-lift launch vehicle (HLV of HLLV).

Kenmerken

De raket bestaat uit twee trappen en kan 25 ton materiaal in een lage omloopbaan rond de aarde brengen. Hij kan 14 ton in een geostationaire baan brengen. De Lange Mars 5 is de grootste HLV van China met een capaciteit die 2,5 keer groter is dan de ander draagraketten van het type Lange Mars. Deze draagraket met hoog vermogen bevat ook meer dan 100.000 componenten, waar in andere raketten tienduizenden onderdelen zitten.

Ontwikkeling

De ontwikkeling heeft 10 jaar geduurd en er waren 7.000 tests voor nodig. Volgens CASC gebruikt de nieuwe familie van Chinese draagraketten, waartoe ook de Lange Mars 6 en 7 behoren, niet langer zeer giftige stuwstoffen. De technici hebben die vervangen door kerosine met vloeibare zuurstof en vloeibare waterstof met vloeibare zuurstof. Die brandstoffen zijn naar het schijnt duurzamer en goedkoper.

Nieuwe technologie

long_march_rocket_at_launchpadDe Lange Mars 5 is veel breder dan de andere raketten en het vervoer kon niet over de spoorweg naar een basis in het binnenland gebeuren. Daarom hebben de technici de lanceerbasis in Wenchang aan de kust uitgekozen. Daar is de LM5 begin september per schip heengebracht vanuit de haven van Tianjin. Voor het ‘uitzonderlijk vervoer’ waren verder nieuwe materialen, uitrustingen en productiemethodes nodig. Met de nieuwe technologie zullen ook de andere raketten van het type Lange Mars een upgrade krijgen.

Zelfgemaakt

Buitenlandse onderzoekers en experts spraken met bewondering over de lancering van de raket met hoog draagvermogen. Ze zien het als een flinke stap voorwaarts op dit specifieke terrein van de ruimtevaart. Charles Vick, van de Amerikaanse denktank globalsecurity.org,  vindt dat China grote vorderingen maakt bij de ontwikkeling van zijn draagraketten voor bemande en onbemande ruimteprogramma’s. Vick was ervan onder de indruk dat de Chinezen de Russische en Amerikaanse technologie niet meer nodig hebben. Hij keurde de reële inspanningen goed om hun technologie minder vervuilend en minder duur te maken.

Internationale toekomst

Gao Yang, directeur van het Britse Surrey Technology for Autonomous Systems and Robotics (STAR) Lab, vindt dat China zich nu voor HLVs met andere landen kan meten. Zij merkt op dat met het geweldige draagvermogen van de Lange Mars 5, China ook meer zal meewegen in de internationale samenwerking van de toekomst. De BBC plaatste de Lange Mars 5 in dezelfde klasse als de krachtigste Amerikaanse draagraket, de Delta-IV Heavy. Alexander Zheleznyakov van de Tsiolkovsky Russische Academy of Cosmonautics, ziet commerciële mogelijkheden. Met zijn bijzondere bedieningsmogelijkheden heeft de Chinese raket een interessante prijs-kwaliteitverhouding

Toepassingen van de Lange Mars 5

China ontwikkelt momenteel ook een zogenaamde megaraket die tot 100 ton netto lading in een lage omloopbaan rond de aarde kan brengen. De eerste vlucht ervan is gepland voor 2030. In 2017, zal China de Chang’e-5 maansonde  lanceren, die bodemmonsters naar de aarde zal brengen. In 2018 zal de eerste module van het Chinese ruimtestation geplaatst worden. Een Marssonde staat op de agenda voor 2021. Voor al die projecten zal het Chinese ruimtevaartprogramma de draagraket met hoog draagvermogen gebruiken.
Xinhua, Wikipedia, BBC, Globalsecurity.org
Video van CCTV over tests en productie van LM5

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar