China stuurt ruimtesonde om Mars te verkennen

China heeft met succes zijn eerste Tianwen-1 Marssonde gelanceerd die binnen 7 maanden Mars zal bereiken. Als de missie van Tianwen 1 succesvol is, wordt China het eerste land dat bij zijn eerste Marsmissie meteen ook met succes landt en een rover uitzet. 

De eerste Marssonde Tianwen-1 werd de ruimte ingestuurd door een March-5 Y4 draagraket vanuit het Wenchang Space Launch Center in Hainan. De Tianwen 1 is met zijn 5 ton één ton zwaarder dan de Chang’e maansonde die eerder de bodem van de maan heeft verkend. De sonde zal naar verwachting mars bereiken in februari 2021. De opdracht houdt ook in dat een rover op Mars wordt neergezet.

Naar verluidt is de romp van de draagraket gedecoreerd met logo’s van internationale ruimteagentschappen zoals de European Space Agency, French space agency CNES en de Austrian Research Promotion Agency (FFG). Het European Space Agency en Argentinië nemen deel aan het monitoren en controleren van het ruimtetuig. Bovendien werkt China samen met Frankrijk en Oostenrijk qua het optimaliseren van de lading en voor data-analyse van de missie. Het Xian controlecentrum beschikt overigens eveneens over een grondstation in Argentijns Patagonië. Grondstations in Jiamusi (Heilongjiang) en Kashgar controleren mee.

Draagraket

De draagraket was aan de vijfde vlucht toe van de Long March-5 serie. Die heeft een diameter van 5 meter, is 57 meter lang, heeft een startgewicht van ongeveer 870 ton en een stuwkracht van 1.000 ton. Met zijn ontsnappingssnelheid van 11,2 km per seconde is hij ook de snelste van de Chinese draagraketten. De Tianwen 1 sonde weegt 5 ton en één ton zwaarder dan de Chang’e 4 maansonde uit januari 2019. Partijchef Li Mingua van het China National Space Administration (CNSA) verklaarde dat de Long March-5 draagraket een volgende keer een nieuwe Chang’e naar de maan zal schieten die echter zou moeten terugkeren. De Long March-5B zal rond maart 2021 nog gebruikt worden om de kernmodule te lanceren van wat China’s eerste ruimtestation moet worden.

Internationaal

Wereldwijd zijn er al 44 pogingen geweest om Mars te bereiken en 24 van hen waren succesvol. De minimum afstand bedraagt 55 miljoen kilometer. De Verenigde Arabische Emiraten hebben vorige week een ruimteschip naar mars gestuurd, maar dat is om de atmosfeer rond de rode planeet te testen. China probeert bijgevolg voor de eerste Mars missie ook een rover te doen landen om het oppervlak te verkennen. Delicaat is vooral de zeven minuten durende landing waarbij de sonde zijn snelheid vertraagt van 20.000 km/uur tot nul en dit is een grote uitdaging voor de hittebestendigheid van het schild. Daartoe werd een nieuw materiaal ontworpen dat volgens de
China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT)  meer geavanceerd is dan dat van de Apollo vlucht. De VS plant voor 30 juli een vlucht naar Mars die door een vierde rover de rode planeet wil verkennen.

Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *