‘China Tower bereidt beursgang voor’

China Tower die de gemeenschappelijke infrastructuurafdeling van de 3 telecom-operators is, zou tegen het eind van 2017 in Hongkong naar de beurs willen gaan, voorspellen analisten. Ondertussen lopen geruchten dat de moedermaatschappij van China Unicom privékapitaal wil aantrekken van ‘s lands drie grootste internetgiganten.

chinatowerDe 3 grote Chinese telecom operators beslisten in juli vorig jaar dat ze om driedubbel werk te vermijden een gemeenschappelijk bedrijf zouden oprichten dat de nodige infrastructuur zoals torens en toebehoren zou aanleggen en onderhouden. China Mobile heeft 38 % in China Tower, China Unicom 28,1 % en China Telecom 27 %. Bernstein Research heeft nagerekend dat China Tower waaraan de operators licentiegelden betalen nu 215 miljard waard is. Bernstein verwacht nog dat de Tower-vennootschap zeer binnenkort uit de rode cijfers zal geraken en wellicht vanaf 2017 geld zal opleveren voor hun 3 investeerders. Nomura analisten verwachten dat met de grote datatrafiek ook de omzet hoger zal uitvallen terwijl de 3 operatoren door de aanwezigheid van Tower 7 % minder zouden moeten uitgeven aan investeringen. Deze trend zou naar verwachting de komende jaren aanhouden.  Onderzoeker bij Bernstein Chris Lane verwacht dat China Tower tegen eind 2017 geld zal willen ophalen op de beurs van Hongkong.
De drie operators kregen er tijdens het eerste semester samen een half miljoen mobiele basisstations bij. Nu zijn er in totaal 2,52 miljoen 4G basisstations. China Mobile had eind november in totaal 847 miljoen klanten. De grootste mobiele operator plant tegen 2018 de uitbouw van 20 5G-sites in 5 steden en hoopt tegen 2020 klaar te zijn voor de commerciële start op 10.000 5G sites.
De Nomura analisten geloven dat China Unicom in het kader van de regeringspolitiek die deelname van de privésector aanmoedigt, naar een financiële inbreng hengelt van Baidu, Alibaba en Tencent (BAT). Deze nieuwe investeringen zouden vooral gericht zijn op nieuwe domeinen zoals het Internet of Things, cloud computing, big data analyse en financiële technologie. Volgens Citi-onderzoeker Cher Chen gaat het voornamelijk over samenwerking qua data centra want hij schat dat 60 % van de BAT-servers buiten de eigen lokalen data centra zijn van China Unicom en van China Telecom. Ook Lane verwacht dat het inkomen uit data centra van de 2 operators snel gaat stijgen. Deze data centra kunnen afgehuurd worden door bedrijven om berekeningen te doen net zoals je elektriciteit krijgt en betaalt aan de stroomnetbeheerder.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.