China verlaagt personenbelasting

Het Chinese parlement heeft een ontwerp van nieuwe belastingregels bekend gemaakt. De personenbelasting wordt verlaagd in de hoop dat de Chinees zijn hoger netto inkomen aan meer consumptie zal besteden.

personenbelastingIn het nieuwe systeem zal de grote meerderheid van de mensen minder belasting betalen. Vooral personen met een jaarinkomen van minder dan 300.000 yuan zullen er bij winnen.
Voortaan zullen personen met een jaarinkomen dat lager is dan 60.000 yuan geen belasting meer betalen. Nu ligt die grens nog op 42.000 yuan. De laagste drie belastingschijven van 3,10 en 20% worden verbreed. De schijf van 20% is bijna verdrievoudigd: van 105.000 naar 300.000 yuan.
Lagere inkomens zullen hun belasting met meer dan met de helft zien dalen. De hogere inkomens winnen toch nog 10%.
Voor het eerst introduceert het belastingstelsel belastingvrije sommen, voor de opvoeding van de kinderen, voortgezet onderwijs, behandelen van ernstige ziekten, en ook voor hypotheek bij aankoop van een huis.

Strijd tegen belastingontduiking en inspraak van het publiek

Het belastingplan voorziet ook maatregelen tegen de belastingontduiking. Het innen van de vastgoedbelasting wordt beter georganiseerd, de strijd tegen belastingparadijzen opgedreven, en er zal streng worden opgetreden tegen fictieve commerciële contracten die dienen om belastingen te ontduiken.
Het doel van de belastinghervorming is het netto-inkomen van de gezinnen te verhogen zodat de Chinezen minder sparen en meer gaan consumeren. Dat is goed om de economische groei blijvend te stimuleren. Door de lagere netto-inkomens op te trekken vermindert ook de ongelijkheid.
Het plan is bekend gemaakt door het vast comité van het nationaal parlement. Het publiek kan nu commentaren en suggesties indienen tot 28 juli. Het parlement beslist waarschijnlijk in oktober over een definitieve versie.

Budget blijft gezond

De verlaging van de belastingtarieven zal weinig invloed hebben op het fiscaal budget. Vorig jaar stegen de totale belastingen nog met 11%, en de personenbelasting zelfs met 19%. Die bedroeg 1.200 miljard yuan goed voor 8% van alle belastingen in China. In de VS tellen personenbelastingen voor de helft.
In China is de btw de belangrijkste belasting, 39% van het totaal vorig jaar. Bedrijfsbelastingen droegen 22% tot het totaal bij. Er is al vele jaren sprake van een belasting op vastgoed maar dat is een delicaat punt omdat zoveel Chinezen huiseigenaar zijn.
Bron: Financial Times, ECNS.CN
 https://www.ft.com/content/9cbfac2c-7db8-11e8-bc55-50daf11b720d

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *