China tegen de virtuele munten

China gaat de markt van virtuele munten zoals de bitcoin sterk beperken. Meteen kwamen de koersen van deze munten onder druk. Bitcoin, Ethereum en vooral NEO verloren zwaar, de laatste zelfs 30%.

Virtuele muntenChina heeft het vooral op de ICO’s gemunt. Dat zijn Initial Coins Offerings. Wie geld zoekt voor een project en dit niet bij de bank kan krijgen kan een ICO uitschrijven. De geldverstrekkers geven geld voor het project en krijgen in ruil nieuw gecreëerde virtuele munten. Als het project slaagt en winst oplevert zullen de gecreëerde virtuele munten in waarde stijgen. Soms wordt ook voorzien dat men met de virtuele munt diensten of producten van het project kan kopen. Er zijn nauwelijks regels voor dit soort transacties.
De Bank of China heeft nu het ophalen van geld via ICO’s illegaal verklaard. Er zijn te veel risico’s op fraude. Wie al een ICO uitgeschreven heeft moet het opgehaalde geld terugbetalen. Banken mogen geen diensten meer aanbieden bij ICO’s. Digitale platformen waarop virtuele munten verhandeld worden mogen die ook niet meer wisselen voor fiat geld (‘echt’ geld).
Na het verbod viel de koers van de bitcoin met 11%. Die van de ethereum met 16% en van de NEO met 30%. Ethereum is vooral op het Westen gericht, NEO is eerder voor China bedoeld.
De Chinese maatregelen gaan verder dan die in andere landen, alhoewel men ook daar begint te beseffen dat (strenge) regels noodzakelijk zijn.
Volgens Chainalysis , een bedrijf uit New-York zouden cybercriminelen dit jaar met 10% van het geld van ICO’s gaan lopen zijn. Maar er is niet alleen het risico op fraude waar men de belegger tegen wil beschermen. Het gebruik van een ICO bemoeilijkt ook de pogingen van de Chinese overheid om de kredietmarkt onder controle te krijgen en af te remmen. Het gebruik van ICO’s is immers een vorm van schaduwbankieren. Doordat transacties in virtuele munten anoniem kunnen, zijn ze ook interessant om zwart geld wit te wassen en in het geval van China, om kapitaalsvlucht te organiseren.
In China zijn er al 43 ICO platformen en 56 ICO-projecten afgewerkt. In totaal werd voor 2,6 miljard yuan (320 miljoen euro) opgehaald.
Bronnen: CNBC, Bloomberg

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *