China waarschuwt VS over wapens voor Taiwan

Via mevrouw Jiang Yu, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft de VS laten weten dat het ‘sterk gekant is tegen en zeer verstoord over’ de geplande verkoop door de Amerikaanse firma Lockheed Martin Corp van een (niet nader omschreven) aantal Patriotraketten aan Taiwan. De Volksrepubliek heeft hierover officieel protest aangetekend en waarschuwt de VS voor de zware consequenties die het contract kan hebben. Het is de tweede keer dat Beijing het probleem aankaart deze week. Op dinsdag kwam het ter sprake in de regelmatige persconferentie van Buitenlandse Zaken en op donderdag in een verklaring.
China heeft essentieel belang bij alles wat met Taiwan te maken heeft en beschouwt kwesties aangaande het eiland als binnenlandse zaken. Beijing dringt er bij Washington op aan om de toelating voor de wapenverkoop in te trekken, want de VS ‘moet zich houden aan wat er afgesproken is in het gezamenlijk communiqué van 17 augustus 1982’. In die tekst heeft de VS immers erkend dat er maar 1 China is en dat Taiwan daar deel van uitmaakt. Verder beloofde Washington toen dat het de wapenverkoop naar Taiwan niet zou laten toenemen, maar integendeel op termijn zou laten uitdoven.
Jiang Yu richtte zich overigens ook tot de firma Lockheed zelf om het bedrijf ervan te overtuigen niet langer wapenverkopen aan Taiwan te organiseren en om zich te onthouden van activiteiten die de soevereiniteit en de veiligheid van China schade kunnen berokkenen. Admiraal Yang Yi, een militaire expert die doceert aan de universiteit van het leger, heeft gewaarschuwd voor een negatieve impact op de goede ontwikkeling van de betrekkingen op lange termijn tussen beide landen.
Ten aanzien van Taiwan zelf en de bevolking daar had de belangrijke politieke adviseur van de CPC Jia Qinglin op een symposium rond de jaarwisseling nog gezegd dat het nodig is te komen tot een ‘diepere en voortdurende integratie van de economie, de cultuur, de samenleving en de ideeën van de mensen’ aan beide zijden van de zee-engte. Beijing moest volgens hem voortgaan op de weg van ‘eerst makkelijke dingen aanpakken, later pas de moeilijke’ en ‘eerst de economie, later pas het politieke’. Ook moesten ‘de landgenoten op Taiwan de kans krijgen om meer voordeel te halen van de vreedzame ontwikkeling’.
Jia verwees naar de belangrijke toespraak van 31 december 2008 over Taiwan van Hu Jintao (die ook dit jaar het eiland in zijn nieuwjaarswens betrok). De Chinese president had toen 6 voorstellen gedaan die het beleid ten
aanzien van het eiland zouden omzetten van ‘vreedzame hereniging’ naar ‘vreedzame ontwikkeling’ en waarbij het principe van 1 China gecombineerd werd met het bevorderen van economische, culturele en persoonlijke betrekkingen en met het accepteren van een deelname van Taiwan aan internationale organisaties ‘binnen de grenzen van het redelijke’. Hu Jintao had met zijn zes voorstellen ook een hand uitgestoken naar de separatisten, die echter nog altijd niet openstaan voor het denken aan een gezamenlijke  op eenheid aansturende ontwikkeling.
Bronnen
Xinhua
http://beijing.usembassy-china.org.cn/
www.jamestown.org

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *