China weerlegt CIA-verzinsel over ‘meer doden in Wuhan’

Bloomberg verspreidt het nieuws als zou de CIA er achtergekomen zijn dat China het aantal coronadoden in Wuhan zwaar zou hebben onderschat. De Chinese ambassadeur in Frankrijk heeft deze stelling op TV weerlegd. De krant Global Times vindt dat de CIA met leugens de falende VS-aanpak van de Covid- 19 crisis wil verdoezelen.

Bloomberg kreeg via 3 overigens anonieme bronnen lucht van een vertrouwelijk CIA-rapport dat aan het Witte Huis zou overgemaakt zijn. De inlichtingendienst meent dat het aantal doden en besmettingsgevallen dat Beijing aangaf niet klopt en opzettelijk lager werd gehouden. De Republikeinse senator Ben Sasse reageerde hierop: “De bewering dat de Verenigde Staten meer coronavirusdoden hebben dan China is vals. De Chinese Communistische Partij heeft gelogen en zal blijven liegen over het coronavirus om het regime te beschermen.” Zijn collega William Timmons voegde er aan toe: “China verbergt al maanden de ernst van dit virus. De wereld betaalt nu voor hun fouten.” Het Bloomberg bericht werd overgenomen in de westerse pers, ook in Nederland en België. Bloomberg heeft overigens al eerder artikelen ontleend aan anonieme spionagebronnen. In oktober 2018 bracht het ook het verhaal uit over spionagechips door Supermicro waarvan Applebaas Cook achteraf eiste dat dit zou rechtgezet worden.

Chinese uitleg

De Chinese ambassadeur in Frankrijk Lu Shaye heeft in een interview met BFM opheldering verschaft bij de lange wachtrijen die de Franse TV toonde ter gelegenheid van Qingming, de Chinese dag ter herdenking van de doden. De ambassadeur vertrekt van het totale dodencijfer te Wuhan in 2019 toen het lokale sterftecijfer 51.200 bedroeg. Vermits er meer sterfgevallen zijn tijdens de winter, kende Wuhan tijdens de maanden januari en februari telkens 5000 ‘reguliere’ doden, naast de meer dan 2000 Covid-19 slachtoffers. Gezien de lockdown in Wuhan al op 23 januari begon, is het normaal dat naast de 2000 Covid-19 doden ook de familieleden van de 10.000 andere overledenen hun urne op Qingming kwamen bijplaatsen want die waren al twee maand niet meer verzameld. Dit verklaart de lange wachtrijen, aldus nog de ambassadeur.

Global Times

Het blad Global Times reageert fel op het CIA-verzinsel. Het blad noemt de werkwijze om de bronnen niet bekend te maken onder het mom van vertrouwelijke informatie ‘politiek hooliganisme dat tot doel heeft het feit te verdoezelen dat de VS al hogere cijfers van Covid-19 slachtoffers heeft dan China’. Het blad is scherp voor minister van Buitenlandse Zaken Pompeo. Global Times schrijft: een van de weinige keren dat Pompeo de waarheid sprak was toen hij over zijn CIA-periode als kadet zei “We hebben gelogen, we hebben bedrogen, we hebben gestolen”

VK-rekening

Het verhaal van Bloomberg werd in het Verenigd Koninkrijk opgepikt door minister voor Kabinetszaken Michel Gove die beweert ‘dat China geen juiste gegevens heeft doorgespeeld over de ernst van de ziekte’. Volgens de rechtse Britse pers kreeg hij bijval van Tory parlementairen die er op uit zouden zijn eenmaal de pandemie achter de rug is, China de rekening te presenteren. Sommige bronnen suggereren dat Boris Johnson zijn politiek tegenover Huawei zou herzien. Of was dit precies de bedoeling van de CIA?

Bronnen: Het Nieuwsblad, Global Times, telegraph.co.uk, businessinsider, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *