China wil dagelijkse sportbeoefening promoten

Er komen in China meer voorzieningen voor publieke sportbeoefening. En, de Chinese overheid wil campagnes organiseren om de bevolking tot sporten en bewegen aan te zetten.

sportbeoefening
Na de oversteek van de Parelrivier in Guangzhou (foto Zhou Wei voor China Daily)

Het is de bedoeling de burgers van jongs af aan te doordringen van een gezonde en sportieve levensstijl. Ook op dit terrein moet China blijkbaar een inhaalslag uitvoeren ten opzichte van andere grote landen.

Meer voorzieningen voor het publiek

Lang Wei, de directeur van het departement ‘sport voor allen’ bij het ministerie van Sport, wijst erop dat de Chinezen per persoon nog maar over 1,66m² sportterreinen voor sportbeoefening buiten clubverband beschikken. Dat steekt schraal af tegen de situatie in de VS met zijn 16 m² en Japan met 19 m². Het plan is om de oppervlakte aan openbare sportvoorzieningen tegen 2022 tot 1.9 m² en tegen 2030 tot 2,3 m² per capita te laten aangroeien. Dat is een onlangs genomen regeringsbesluit.

Investeringen

Het zou allemaal wel sneller mogen. Volgens Lang Wei horen verschillende instellingen samen te zoeken naar oplossingen voor problemen die er naar het schijnt zijn rond eigendoms- en gebruiksrechten. Geschillen daarover moeten uitgeklaard. Ook wil Lang immers graag dat er veel meer stadia van sportclubs en sportpleinen van scholen opengaan voor het publiek. De dienst heeft voor bijna 2 miljard euro mogen investeren. Gelukkig hebben al 570.000 dorpen nu op zijn minst 1 basketbalplein en twee pingpongtafels. In de 60.000 dorpen waar er zelfs dat niet is wordt daarvoor gezorgd.

Op loopafstand

Verder wil het departement ‘sport voor allen’ grote en kleine velden laten aanleggen voor voetbal, badminton en baseball waar iedereen gebruik van kan maken. Het zou mooi zijn als ze daarvoor braakliggende terreinen vlakbij oude buurten mogen gebruiken. Ze streven ernaar om de bewoners van die wijken op een kwartiertje lopen toegang te geven tot sportvelden.

Fitness voor het volk

Het kabinet in Beijing maakt zich zorgen over het gebrek aan beweging, de ongezonde eetgewoonten, het buitensporige gebruik van tabak en alcohol bij de burgers. Dit soort slechte leefgewoonten zijn mede oorzaak van een toenemend aantal chronische ziekten. Op 8 augustus kent China zijn Nationale Fitnessdag. Met het oog daarop gaat de regering in het hele land calisthenics promoten , een dagelijkse vorm van lichte fitness.

Bronnen: China Daily, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

2 comments for “China wil dagelijkse sportbeoefening promoten

 1. hahaha
  23 juli 2019 at 16:05

  Skateboard parken in China moet ook verbeteren. Erg veel oude veteraan skater in China klagen dat de Chinese markt deze sport niet serious neemt. Terwel er toch veel potentie hebben om een wereld macht te worden. Denk er om erg veel sport in China wordt gesubsidieerd behalve skateboard.

 2. Maxime Pirard
  26 juli 2019 at 15:16

  Calisthenics is niet per sé lichter, maar maakt gebruik van het eigen lichaamsgewicht en niet van externe gewichten. Dit kan zeker zo zwaar zijn als gewoon fitnessen mits juiste variaties op de klassieke oefeningen.

  Calisthenics is wel een dialectische vorm van fitness. Bij Gewichtstraining isoleer je één spiergroep, terwijl je bij Calisthenics meer je hele lichaam gebruikt en steeds terugvalt op de buikspieren. Een sterke core door vormspanningsoefeningen staat dan ook centraal. Het lichaam wordt veel meer van geheel gezien.

  Door de beoefening in arme, vooral zwarte, buurten en in de publieke ruimte heeft calisthenics in de VS ook deels een proletarisch imago.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar