China wil toerisme meer promoten (upd)

Van het toerisme wil China een “peiler-nijverheid” maken en daartoe zal de uitrusting verbeterd worden en de opleiding van het personeel opgevoerd. De sector moet jaarlijks 9 à 10 % groeien en een half miljoen jobs scheppen.
Het was de regering die na haar laatste zitting opriep tot een verbeterde dienstverlening en bestuur in het toerisme wat zou moeten samengaan met minder grondstoffenverbruik en meer jobs.  De regering wil de drempel verlagen om kapitaal en ondernemingen van diverse eigenaarschappen onderling te laten concurreren. Verder wordt opgeroepen tot samenwerking tussen de toeristische en gerelateerde sectoren zoals cultuur, sport, landbouw, nijverheid, bosbouw, milieubescherming en meteo. Tenslotte wordt opgeroepen om het eco-systeem te bewaren, het eigen leefmilieu en het historisch en cultureel erfgoed.
Tegen 2015 zou het aantal binnenlandse toeristen 3,3 miljard moeten bedragen (een jaarlijkse toename van 10 %) en het aantal buitenlandse 83 miljoen (jaartoename 9 %)  Verwacht wordt dat  het toerisme jaarlijks 500.000 jobs schept en jaarlijks 12 % meer inkomen opbrengt. Dan is de sector goed voor 4,5 % van het BNP.

Wereld-ergoed: Potalapaleis

Werelderfgoed: Potalapaleis


De Autonome Tibetaanse Regio was de eerste om in te spelen op de oproep van de regering. De regio plant de uitbouw van 99 toeristische plaatsen op 40 jaar tijd. Vijf ervan betreffen wereldcultuurerfgoed, twee wereldnatuurerfgoed en 30 plaatsen zijn toeristische gebieden van nationaal niveau. Tibet heeft in totaal 1424 toeristische trekpleisters van diverse niveaus en daarvan zullen er dus 99 gecultiveerd worden. De laatste 20 jaar hebben buurprovincies en -regio’s ook inspanningen geleverd om meer toeristen te lokken, en dit soms in samenwerking met de ‘Wereldbank’.
De ‘Wereld Toeristische Organisatie’ verwacht dat China tegen 2020 het belangrijkste toeristische land, wordt met 130 miljoen bezoekers. Na de Olympische Spelen van vorig jaar zijn de volgende gebeurtenissen waar veel volk verwacht wordt  de Wereldexpo in Shanghai van 2010 en de Aziatische Spelen in Kanton in 2011. Volgens Shao Qiwei, directeur van China’s toerisme, ontving het land vorig jaar 54 miljoen buitenlandse toeristen en staat het daarmee wereldwijd op de vierde plaats. Hij verwacht dat China reeds in 2015 nummer één wordt met 100 miljoen bezoekers.
Zie ook CCTV-video

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *