China zendt Covid 19-hulpteams uit naar het buitenland (upd)

Na een gesprek tiussen de Italiaanse premier Conte en de Chinese president heeft China al 300 dokters naar Italië gestuurd om te helpen bij de strijd tegen het coronavirus. De Servische president heeft na de EU-weigering om medisch materieel te sturen alle hoop gevestigd op China dat ook al hulpteams naar Iran en Irak zond.

Chinees hulpteam in Rome

Italië telt al meer doden door het coronavirus dan China en is helemaal in lockdown gegaan. Xi Jinping heeft een telefonisch gesprek gehad met de Italiaanse premier Conte. Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi sprak met zijn ambtsgenoot Luigi Di Maio die verklaarde te willen leren van de Chinese ervaringen met het virus en aangaf met een tekort te zitten aan medische uitrusting;

Als gevolg van zijn noodoproep heeft China een zevenkoppig hulpteam gestuurd dat onder meer bestaat uit een expert van het Chinese Centre for Disease Control and Prevention en twee longziekten specialisten van de Sichuan universiteit. Volgens Chinese media heeft het team van het Rode Kruis ook benodigdheden en apparatuur meegenomen. Het initiatief komt er juist nadat de Chinese epidemioloogt Zhong Nanshan medische experts vorige week via een webinar door de European Respiratory Society uitlegde hoe China het virus onder controle gebracht heeft. Na deze voorhoede van 7 personen heeft China ondertussen nog 200 specialisten intensieve zorgen naar Italië gestuurd.

Ook met de Spaanse premier Sanchez en Koning Felipe belde Xi Jinping ter ondersteuning van het EU-land dat er na Italië het ergst aan toe is. Huawei stichter Ren Zhenfei heeft van zijn kant Spanje één miljoen mondkapjes gestuurd. Ook met Russische president Putin, met de Duitse kanselier Merke en de Franse president Macron sprak Xi over de strijd tegen het virus. Premier Li Keqiang sprak telefonisch met Commissievoorzitter von der Leyen. Li beloofde 2 miljoen chirurgische maskers, 200.000 meer professionele N95-maskers en 50.000 testkits.

Bijzonder zijn echter vooral de uitspraken van de Servische president Vucic. Omdat hij in zijn vraag om hulp aan de EU bot had gevangen, wendde hij zich tot China. Een team is al ter plaatse met testkits die geschonken werden door de menslievende stichting Mammoth Foundation uit Shenzhen. Vucic schreef op 15 maart ‘de Europese solidariteit bestaat niet. Dit was een sprookje op papier. Ik heb een brief gestuurd naar de enige die kunnen helpen en dat is China’. Kortom terwijl president Trump een inreisverbod uitvaardigt tegenover Europa, toont China zich bereidwillig om te helpen.

Ook naar Iran en Irak heeft China medische teams gestuurd. Wat Iran betreft, gaat het zevenkoppig team één maand in het land blijven. Pakistan, Zuid-Korea en Japan ontvingen ook medische benodigdheden. Ook naar Cambodja werden testkits en ventilatoren gestuurd; één miljoen maskertjes werden naar Frankrijk verzonden en China heeft ook de Filipijnen hulp beloofd. Tenslotte heeft China de WHO 20 miljoen $ beloofd in de strijd tegen het coronavirus

China Daily, SCMP, Euractiv, The Guardian, WSJ

.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *