China zet het jaar van de Draak in (upd)

China heeft het jaar van de Draak ingezet en dit is een zeer positief symbool in tegenstelling tot de westerse symboliek. Xi Jinping nodigde op de nieuwjaarsreceptie uit een nieuw hoofdstuk te schrijven in de modernisering van het land. Het traditionele nieuwjaarsgala op TV scoorde een nieuw record. De gewone Chinees at in familie een langdurig voorbereide maaltijd en vicepremier He Lifeng inspecteerde op het ministerie van Transport virtueel verschillende plaatsen of ze bestand waren tegen de vrieskou.

Foto Xinhua Disclaimer

Het jaar van het Konijn is ten einde en dat de Draak is aangebroken. In tegenstelling tot de westerse mythologie waar de draak verpletterd wordt als symbool van het kwaad, bestempelde Xi Jinping dat de draak als totem van de Chinese natie beschouwd wordt als sterk, zonder vrees en welwillend. In zijn toespraak bij de traditionele nieuwjaarsreceptie in de Hall van het Volk benadrukte de president dat ‘het noodzakelijk is om de hervormingen over de hele linie verder te verdiepen, hard te werken om diepgewortelde institutionele barrières en structurele problemen te overwinnen, en het potentieel voor ondernemerschap en creativiteit onder alle leden van de samenleving volledig te ontsluiten, zodat de Chinese modernisering een krachtige impuls krijgt, die het land zal helpen alle moeilijkheden te overwinnen en met ontembare wil vooruit te gaan’.

TV-gala

TV-optreden vanuit Kashgar Foto Tianshannet Disclaimer

Vrijdag om middernacht hadden 679 miljoen personen de jaarlijks weerkerende live show bekeken van het TV-gala. In totaal werd de show 1,5 miljard maal bekeken of 12% meer dan vorig jaar. 250 miljoen personen keken naar de live streaming via hun smartphone met in totaal 420 miljoen kijksessies. . Er werd uitgezonden van op vier locaties ter plaatse waarbij Kashgar/Kashi. De optredens uit Kashi duurden acht minuten en vonden plaats op de achtergrond van 11 gebouwen met 1500 soorten podiumverlichting.

De modale Chinees spendeert de overgang van oud naar nieuw voornamelijk door met het gezin of familie een maaltijd te eten die langdurig voorbereid werd. Anderen gaan op restaurant. De migranten die meestal éénmaal per jaar naar hun familie terugkeren, blijven meestal nog de rest van hun vakantie bij hun gezin.

Transport

Met het oog op de gevaren van de vrieskou op de verbindingen bezocht vicepremier He Lifeng  het Ministerie van Transport. Hij inspecteerde  virtueel de verkeersomstandigheden op een aantal routes in verschillende gebieden, waaronder Beijing, Jiangsu, Guangdong en Hainan. Hij leerde ook over de weersomstandigheden na de vakantie, voorspellingen van passagiersstromen tijdens de terugreis en voorbereidend werk voor het reageren op noodsituaties. Hij benadrukte ook het versterken van het toezicht op terugreizende passagiersstromen, begeleiding van reisinformatie en het garanderen van een soepele verkeerslogistiek. Vrijdag werden 195 miljoen trips gemaakt een kwart meer dan vorig jaar en de spoorwegen vervoerden 8,2 miljoen reizigers, praktisch een verdubbeling. . 184 miljoen reisden via de weg.

Activiteiten

Zaterdag bereikten de bioscoopontvangsten volgens China Movie Data Information Network 1,14 miljard yuan. Bij reisorganisatie trip.com stegen de bestellingen van toegangstickets met 300%, deze van reizen met 102% en de vliegtuigtickets met 75%. Bij de buitenlandse reizen zijn Singapore, Thailand en Maleisië gegeerd omdat die landen geen visum meer vragen. Binnen China trekken toeristen uit het koude noorden naar warme bestemmingen in het zuiden zoals Hainan. Omgekeerd bezoeken reizigers uit het warme zuiden graag de ijssculpturen in Harbin.

Kopen van lentefestival couplets in Haikou Foto Xinhua Disclaimer

Bij de jeugd doet zich een museum gekte voor. Het Sanxingdui Museum (Sichuan) heeft daarom de openingsuren verlengd tot 20 u. Het Shaanxi History Museum in Xi’an stelt een expo ten toon over de Chinese drakencultuur. Een weer opkomende traditie is het dragen van hanfu, een traditioneel kledingstuk van de Han-bevolking dat vaak gedragen wordt tijdens festivals. Voor personen die na 1990 geboren zijn, was het kopen van nieuwe kleren een van de kinderrituelen van het Lentefeest. Sommigen keren terug naar de traditie van het dragen van hanfu met gelukspatronen en borduurwerk als een manier om het nieuwe jaar in te luiden. Om het verbruik te stimuleren zal het Ministerie van Cultuur en Toerisme voor 600 miljoen yuan consumptiebonnen uitdelen.

Houten draak

Dit jaar is volgens de Chinese astrologie een jaar van de houten draak. Volgens Microsoft copilot staat Draak voor moed, innovatie en leiderschap. Personen die in het Jaar van de Draak geboren zijn, worden vaak gezien als pioniers die met hun enthousiasme en vertrouwen anderen inspireren. Er worden dan ook dit jaar in China veel baby’s verwacht. De toevoeging van het element Hout brengt een band met zich met groei, flexibiliteit en ethisch handelen. Houten Draken staan bekend om hun vermogen om dromen in realiteit om te zetten, gesteund door hun onuitputtelijke energie en vastberadenheid. Het Jaar van de Houten Draak belooft dus een periode te zijn waarin creativiteit en innovatie vooropstaan met kansen voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

De redactie wenst iedereen een gelukkig jaar van de houten draak.

Print Friendly, PDF & Email