COVID-infectiegolf in China, enkele feiten

Commentaar

Michael Roberts

Klopt het wat westerse media beweren? Is China op weg naar een ongecontroleerde COVID-infectiegolf nu het zijn strikte lockdown-beleid versoepelt?

Om deze vraag te beantwoorden maakte de Britse marxist Michael Roberts* op 4 december jl. de onderstaande korte analyse. Sommige gegevens zijn intussen wat achterhaald, bijvoorbeeld door de snelle ontwikkeling van de besmettingen met de omikronvariant. Toch is het nog altijd de moeite waard kennis te nemen van wat Roberts constateert. Vandaar deze vertaalde versie van zijn analyse die ChinaSquare publiceert, met toestemming van de auteur.

Klopt het wat westerse media beweren: is China op weg naar een ongecontroleerde COVID-infectiegolf nu het zijn strikte lockdown-beleid versoepelt?

ENKELE FEITEN

China maakt zijn derde grote COVID-infectiegolf door, met de laatste tijd ongeveer 4.000 nieuwe (symptomatische) gevallen per dag.

COVID-infectiegolf

Maar in verhouding tot zijn enorme bevolking is dit niets vergeleken met wat er elders in het noorden van Azië (Japan, Zuid-Korea) gebeurt.

COVID-infectiegolf

Ernstige gevallen

Cruciaal is dat het huidige aantal ernstige gevallen (waarvoor intensieve zorg nodig is) in China – 108 in totaal – miniem is; net als elders is het ongeveer 90% minder dan de piek van eerdere golven. En de afgelopen 6 maanden zijn er in China slechts 7 mensen aan de ziekte overleden.

Dodelijke slachtoffers

Terwijl het aantal dodelijke slachtoffers wereldwijd is gedaald tot ongeveer 1.500 per dag (ook in dit geval 90% onder de piek), is het ironisch dat de landen met de hoogste vaccinatiegraad momenteel het hoogste aantal dodelijke slachtoffers melden. Voor wat het waard is: China’s vaccinatiegraad zit in de middenmoot.

COVID-infectiegolf

Vergelijking met VS en met opkomende landen

Sinds het begin van de pandemie is het totale aantal COVID-19 sterfgevallen in verhouding tot de bevolking nauwelijks te zien voor China – de VS hebben er bijna duizend keer meer gehad. (Zie eerste en laatste staaf in de staafdiagram)

En China’s COVID-19 sterftecijfer, dat nu snel daalt, is in lijn met enkele andere grote EM’s (in het Engels EMs, emerging markets, opkomende markten, zoals de BRICS-landen)

Loopt het al uit de hand?

Hoewel er dus het gebruikelijke voorbehoud is ten aanzien van de kwaliteit/betrouwbaarheid van de cijfers, zijn er momenteel geen aanwijzingen dat de zaken, althans epidemiologisch gezien, uit de hand lopen. Als het aantal infecties exponentieel toeneemt (Chinees Nieuwjaar lijkt een duidelijk risico) kan het verhaal veranderen. Maar op dit moment zijn de cijfers redelijk stabiel.

*Michael Roberts heeft meer dan 40 jaar als econoom in de City of London gewerkt. Hij zegt: ‘ik heb de manoeuvres van het mondiale kapitalisme nauwlettend gevolgd vanuit het hol van de leeuw’. Tegelijkertijd was hij decennialang politiek activist in de arbeidersbeweging. Sinds zijn pensionering heeft hij verschillende boeken geschreven. Hij heeft talloze papers gepubliceerd in verschillende academische economische tijdschriften en artikelen in linkse publicaties. Het bovenstaande stuk werd bijvoorbeeld op 6 december overgenomen door Friends of Socialist China.

Print Friendly, PDF & Email

3 comments for “COVID-infectiegolf in China, enkele feiten

 1. In de meeste landen kan je een zelftest-kits kopen en daarna testen. Of je het daarna ook aan de overheid meldt is nog de vraag. In China is dat niet mogelijk. Alle tests worden gedaan onder de overheid en die houdt ook het aantal besmettingen bij. Dus het aantal besmettingen in het Westen is waarschijnlijk vele malen hoger dan genoteerd.

 2. Ik begrijp echt het nut niet van dit artikel met een opeenvolging van desinformatie en verdraaide feiten.

  Is China op weg naar een ongecontroleerde COVID-infectiegolf nu het zijn strikte lockdown-beleid versoepelt? Ja en neen.

  Ten eerste, het officiële aantal covidgevallen heeft totaal geen waarde van betekenis meer. Waarom? Covidtesten zijn niet meer nodig om openbare plaatsen te betreden en openbaar vervoer te nemen. Covidtestplaatsten zijn uit het straatbeeld van vele steden verdwenen en de meeste Chinezen gebruiken zelftestkits. Op het ogenblik vindt er een massale uitbraak van de omicron BF.7 variant plaats in het gebied dat uitstrekt van Peking, over Baoding tot Shijiazhuang. De besmettelijkheidsgraad (R0) is bijzonder hoog: elk individu kan tot 18 mensen besmetten (Global Times, 28 nov.). Volgens een anonieme poll zouden 1/3 van de inwoners in Peking al besmet zijn. Vijftig covidpatienten zijn in een kritische toestand in Peking (新华网, 13 dec.). Volgens berichten van dokters op sociale media, is de reguliere zorg in heel wat ziekenhuizen in Peking uitgesteld. Er zijn berichten van de eerste coviddoden onder kleuters en jongvolwassenen, hoewel het officiële aantal coviddoden in China in de laatste week nul is.
  Is er een ongecontroleerde COVID-infectiegolf in China? Niet helemaal. De facto, zijn grote delen van China nu in een soort van lockdown, niet vanwege de overheid, maar opgelegd door de bevolking zelf. Straten zijn leeg, winkels en scholen zijn dicht, mensen werken – indien mogelijk – thuis. Waarom? Omdat er zoveel besmettingen zijn. Iedereen neemt zijn voorzorgen. Op basis van eigen anekdotische informatie, lijkt de bejaarde bevolking (+80) nog grotendeels gespaard. De vraag is: voor hoelang? In Hong Kong, vielen er gisteren (13 dec.) 37 coviddoden. Tenzij het omicronvirus opeens afneemt aan kracht, is een dodelijke golf ook in China onvermijdbaar.

 3. Een kleine update van de toestand sinds 4 december, op basis van het dagelijks rapport van de National Health Commission van 14 december.
  Het testen en de registratie van besmetting zijn niet meer verplicht. Het officiële cijfer van 2.291 bevestigde besmettingen is dus niet relevant. De commissie is om die reden gestopt met het bijhouden van het aantal asymptomatische gevallen. Uit getuigenissen uit Beijing blijkt het virus zich zeer snel te verspreiden onder de actieve bevolking.
  Het aantal covidpatienten in het hospitaal bedraagt 35.274 waarvan er 150 ernstig aan toe zijn. Dat zijn er 3 meer dan een dag eerder. De vorige dag viel geen enkele covid-19 dode te betreuren.
  Het aantal hospitalisaties ligt het hoogst in Guangzhou en in Beijing.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *