China’s raket naar de maan haalt bodemmonsters op voor onderzoek

China begint aan de laatste fase van zijn huidige ruimtevaartprogramma gericht op de maan.

Een onbemand ruimteschip bestaande uit vier onderdelen zal monsters uit de bodem halen en naar de aarde terugbrengen. Een huzarenstukje van onafhankelijke techniek en wetenschap, waar andere landen van mee kunnen profiteren.

China heeft vandaag 24 november de Chang’e-5, een onbemand ruimteschip, naar de maan gestuurd om er bodemmonsters te verzamelen.

Gecontroleerde lancering

China doet dit voor het eerst, eerder hebben de VS en de Sovjet-Unie stukken maanbodem weggehaald en naar de aarde gebracht, maar dat is al meer dan 40 jaar geleden. De Chang’e-5 is door een raket van het type Lange Mars-5 vanaf het lanceerstation Wenchang de ruimte in gestuurd. Wenchang bevindt zich op de zuidelijke eilandprovincie Hainan. De lancering werd op zee gevolgd door een zogenaamd tracking ship, de Yuanwang-3. Schepen van de Yuanwang-klasse voeren dat soort opdrachten uit voor de controle van de BeiDou satelliet en de Marssonde. Dit soort schepen verzorgt ook het transport van de Lange Mars-draagraketten.

Indrukwekkende techniek

China heeft weer een stap gezet op het pad naar een bemande ruimtevlucht. Het is ook een manier om de technologie en de wetenschap en in het bijzonder die van het ruimteonderzoek nog vooruit te helpen, met het oog op reizen naar Mars en sommige asteroïden. Er is nu al sprake van indrukwekkende staaltjes van techniek. De Chang’e-5 bestaat uit een orbiter (shuttle)-returner, toestellen die rond de aarde en de maan cirkelen, plus een lander-ascender, twee toestellen die loskomen van de orbiter-returner om op de maan te landen, monsters te nemen en terug te keren naar de orbiter-returner. Die laatste combinatie ontvangt de opgehaalde monsters en keert ermee naar de aarde terug. Uiteindelijk landt de returner alleen. De plaats is ook al bepaald: de Siziwang Banner in de Autonome Regio Binnen-Mongolië. (Een banner, een ‘vendel’ is een administratieve indeling in Mongolië). De lander-ascender zal landen en exploreren in de Oceanus Procellarum, een gebied met jonger gesteente van de naar de aarde gekeerde maankant waar de VS en de Sovjet-Unie indertijd geen onderzoek hebben gedaan.

Het schip dat de lancering mede in goede banen leidde (foto CGTN)

‘The moon and more’

De Chinese onderzoekers en technici zullen dus nieuwe gegevens verzamelen. Ook voor de reis, de manier van loskoppelen, weer vastmaken en terugkeren en voor het oogsten van gesteenten hebben ze hun eigen methodes ontwikkeld. Dat alles is geheel in de lijn van de koers naar technologische zelfstandigheid die China moet, wil en kan gaan varen. Als alles volgens plan verloopt zal de expeditie 20 dagen duren. De organisatie is in handen van China Academy of Space Technology, een afdeling van de China Aerospace Science and Technology Corporation. De wetenschappelijke doelstellingen zijn: het onderzoek van een plek om te landen op de maan en de analyse van het meegebrachte gesteente. Ook wetenschappers uit andere landen krijgen de gelegenheid om de monsters in hun laboratoria te onderzoeken.

Bronnen: Xinhua, CGTN, Wikipedia
video’s

What makes China’s Chang’e-5 lunar mission special?

How does China’s Chang’e-5 lunar mission work?



Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *