China’s voorbeeldfunctie rond ivoorhandel

In China is het afgelopen met de ivoorhandel. Hongkong sluit zich als laatste regio onder voorbehoud aan. In Europa en Afrika reageren politici goedkeurend.

Op 1 februari heeft ook de Legislative Council (Legco), het parlement van Hongkong, de handel in ivoor verboden. Wie zich schuldig maakt aan de smokkel van de slagtanden van olifanten riskeert een boete ter waarde van een miljoen euro en tien jaar gevangenisstraf.

Marktplaats HK

De wet kan echter pas worden afgedwongen vanaf 2021. Dan verlopen de vergunningen van de handelaren in ivoor. Sommigen onder hen hebben ivoor verkocht van na 1975, wat al langer internationaal verboden was. Hongkong is volgens natuurbeschermers de grootste marktplaats ter wereld voor de detailhandel in ivoor.

Buitenbeentje

Dat in de Speciale Administratieve Regio Hongkong die situatie is ontstaan heeft alles te maken met de aparte wetgeving die de voormalige Britse bezetter bij de teruggave van het gebied heeft verkregen. Doordat China voorlopig gebonden blijft aan het model ‘een land, twee systemen’, kan de regio nog enkele jaren de uitzonderlijke situatie handhaven waarbij de ivoorhandel (onder beperkte voorwaarden) voortgezet wordt.

Eindpunt

In de rest van China is sinds 1 januari van dit jaar de invoer, handel en bewerking voor commerciële doeleinden van alle ivoor verboden. De 34 bedrijven en 143 winkels die in de sector nog een streng gereglementeerde vergunning hadden zijn gesloten. Het is het eindpunt van een ontwikkeling die al enkele jaren aan de gang is en waarbij China de import van dit dierlijk product stap voor stap meer aan banden heeft gelegd.

En nu Europa?

In het Verenigd Koninkrijk maakt een groot aantal organisaties en personen zich sterk voor de bescherming van de Afrikaanse olifanten. China gaat u echter verder en is consequenter in het behoud van de biodiversiteit op dit vlak. Het Wereldnatuurfonds, de Chinacommissie van het Britse Parlement (met alle politieke partijen) en de Chinese ambassade in het VK vonden het passend om een evenement hierrond te organiseren. Daar riepen de sprekers, onder andere minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, de politieke instellingen van Groot Brittannië en van de EU op om China’s voorbeeld te volgen.

Afrika juicht

Eerder dit jaar hadden vele Afrikaanse landen zich erg verheugd getoond over de inspanningen van China om een einde te maken aan de ivoorhandel en aan het lijden en de bedreiging van de Afrikaanse olifant.
Xinhua, Morning Star, www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/ (website BuZa China)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *