LINKS EN RECHTS #1

 Xinhuanet en ZGbriefs

logo-xinhua
http://www.xinhuanet.com/
De website van het persbureau Nieuw China heeft een versie in Engels, het
 Arabisch, Frans, Russisch en Spaans. Het origineel is uiteraard in het Putonghua, het algemeen Chinees.
Een andere naam voor dezelfde site is www.chinaview.cn  en terecht, want je krijgt hier de officiële visie van China op alle aspecten van de binnenlandse en buitenlandse actualiteit.
Verder zijn er op deze website dossiers, zakelijke informatie, witboeken, (vaak gratis) foto’s en video’s te vinden.
Zoals andere persbureaus van derdewereldlanden onderscheidt Xinhua zich van de westerse collega’s door de voorkeur voor en de nadruk op nieuws dat mensen uit het Zuiden raakt.
De journalistiek van dit grote staatsmedium wordt kritischer en graaft dieper dan vroeger.
Systeemondermijnende of regeringsvijandige standpunten en feiten moet je hier echter niet zoeken.
China bestuderen is ook aandacht hebben voor de kijk die door de regering is goedgekeurd of wordt getolereerd. Zonder deze kennis uit de eerste hand heb je eigenlijk geen recht van spreken. Valt daar een diepe stilte?
 

ZGbriefs
ZGbriefs

 
www.zgbriefs.com
Wie af en toe genoeg krijgt van de goedniewsshow die de Chinese staatsmedia nog vaak bieden, kan via de mail een (gratis) abonnement nemen op www.zgbriefs.com
ZG is Zhongguo, Chinees voor China. De briefs zijn een ingekorte versie van artikelen uit de Engelstalige wereldpers en van alle grote persbureaus. Ze komen wekelijks in je mailbox. Uit Aziatische en Chinese bronnen wordt redelijk goed geput.
ZGbriefs kiest vaak voor een belichting van de minpunten en houdt de problemen wel extra goed in de gaten. Nog iets wat opvalt is de voorliefde voor het thema religie.
Elke aflevering geeft links naar de belangrijkste samengevatte artikelen en vestigt de aandacht op één artikel.
Interessante extra’s: de archieven van alle briefs vanaf januari 2008 en de links for researchers. Voor de liefhebbers is er ook een overzicht van wat de belangrijke blogs die week te bieden hebben.
Voortaan presenteren we onder het motto ‘Chinasquare maakt zijn bronnen bekend!’ een beperkte keuze van websites. Een groot aantal links die Chinasquare aanbeveelt is te vinden in MEER OVER CHINA, zie de bovenste menubalk. 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *