Chinees laserkanon tegen laagvliegende drones

China heeft met succes een laserverdedigingssysteem getest dat in staat is laagvliegende drones uit te schakelen. Dit is een wereldprimeur.

laserHet laserkanon heeft een reikwijdte van 2 km en treft de drones binnen de vijf seconden nadat ze ontdekt zijn. Dat meldt de Chinese Academie van Technologie (Academy of Engineering). Het is bedoeld tegen drones die minder dan 180 km/uur vliegen op minder dan 500 meter hoogte. Deze drones zijn vrij goedkoop en gemakkelijk te gebruiken: dat maakt hen geschikt voor het slagveld, voor terroristische acties of voor spionage. Grotere drones die hoger vliegen en sneller zijn worden normaal door radarsystemen gedetecteerd en met luchtafweer uitgeschakeld. Tot nog toe beschikt geen enkel leger buiten China over een effectief afweersysteem tegen kleine drones op lage hoogte; de taak wordt meestal toebedeeld aan helikopters of scherpschutters, maar de graad van succes is laag en fouten kunnen leiden tot ongewenste schade. Het Chinese afweersysteem haalde bij een test met 30 drones 100% succes. Het kan vast opgesteld worden of mobiel op voertuigen, zodat het ook geschikt is voor ontplooiing ter gelegenheid van grote evenementen. Chinese onderzoekers werken ook aan een systeem met een groter vermogen en een grotere reikwijdte.
Zuid-Korea heeft in Israël 10 detectiesystemen voor drones uit Noord-Korea besteld. En het Amerikaanse leger werkt eveneens aan een afweersysteem. Een prototype is deze zomer op een Amerikaanse oorlogsbodem geïnstalleerd. Er bestaan ook plannen voor vloten van ‘drone-boten’. Drones die raketten afvuren worden door de Amerikanen al veelvuldig gebruikt in Jemen, Pakistan en tegen IS.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.