Chinees logistiek innovatiecentrum in Bierset

AWEX, Liège Airport en ‘Logistics in Wallonia’ zetten samen naast de Luikse luchthaven het innovatiecentrum ‘EU China Logistics’ op dat Chinese bedrijven wil helpen met grensoverschrijdende handel in Europa.

Wallonië heeft in Louvain-la-Neuve al een wetenschappelijke broedplaats in opbouw voor Chinese starters. Nu komt er een incubator bij voor grensoverschrijdende handel te Bierset. Het initiatief komt van AWEX (l’Agence wallonne à l’Exportation et aux Investissements étrangers), de Luikse luchthaven en Logistics in Wallonia. Het innovatiecentrum dat EU-China Logistics heet is naar verluidt het enige in het genre om de Chinese ondernemingen te helpen bij hun zaken in Europa. Het levert diensten die vereist zijn voor grensoverschrijdende handel zoals toegang tot logistieke- en transportondernemingen. Daarnaast zijn er kantoren, postbussen, opleidingen en toegang tot de bevoegde overheidsorganen.
Het project werd gelanceerd in het kader van de vakbeurs China International Logistics Fair in Shenzhen en dit in samenwerking met de Shenzhen Cross-Border E-commerce Association dat in Wallonië een kantoor gaat openen.  Het akkoord dat in oktober werd getekend, duidt de luchthaven van Luik aan als uitvalsbasis. Er wordt de Chinezen op gewezen dat Luik zich strategisch bevindt in de driehoek Amsterdam, Frankfurt en Parijs.
AWEX-expert Franck Toussaint argumenteert verder dat de buurt van Luik over uitstekende transportinfrastructuur beschikt, over goedkope gronden, opslagplaatsen en arbeidskrachten. Daarbij is Luik de grootste vrachtluchthaven in België en de achtste in Europa zo luidt het. Vanuit China blijkt vooral Guangdong financiële hulp te verstrekken. Het opzet wordt geleid door een Chinees die al zijn sporen verdiende bij ‘Logistics in Wallonia’. Naar verluidt hebben de 3 Waalse instellingen ook met de Guangdong Cross-Border E-commerce Industry Association een gelijkaardig raamakkoord ondertekend.
Bronnen:  transportmedia.be; wallonia.be

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar