Chinees protest tegen Amerikaanse aantijgingenChinese destroyer in Pearl Harbour: samenwerken kan ook

Chinese destroyer in Pearl Harbour: samenwerken kan ook

Washington heeft in zijn jaarlijkse VS-rapport ‘over China militair’ drie zware beschuldigingen geuit. Beijing wijst ze verontwaardigd van de hand.

Openlijke beschuldigingen
Volgens de regering van de VS kloppen de beweringen dat China aan internetspionage doet en heeft al dat gehack tot doel de capaciteiten van de VS om de Stille Oceaan te controleren ernstig en op vele terreinen te verzwakken. Verder zou Beijing zijn defensie-inspanningen over het algemeen structureel verhogen en doelbewust als minder belangrijk voorstellen. Het Pentagon schat de uitgaven tussen de 135 en de 215 miljard dollar, wat een stuk hoger is dan de officiële cijfers van Beijing die spreken van 114 miljard. De opstellers van het rapport noemen China een macht die ‘zich met steeds meer aanmatiging opstelt met betrekking tot maritieme territoriale aanspraken.

Protest
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft protest aangetekend tegen de beweringen in het rapport en noemt ze een ongegronde en verkeerde voorstelling van zaken.Beijing herhaalt dat de beschuldigingen over cyberaanvallen onbewezen zijn en dat China zich altijd tegen dat soort praktijken verzet, er zelf het slachtoffer van is en niets liever wil dan samen met de VS de strijd ertegen aanbinden. De witboeken over defensie-uitgaven en vooral dat van 2013 waarin meer opening van zaken wordt gegeven over de omvang en structuur van de krijgsmacht leveren het bewijs dat China bezwaarlijk van overdreven geheimhouding kan worden beticht. In de Stille Oceaan verdedigt China enkel zijn territoriale integriteit en het feit dat Taiwan in het defensierapport over China met naam wordt genoemd is een ontoelaatbare inmenging in de binnenlandse aangelegenheden. Het is Washington dat met dit soort beweringen de buren van China opjut om zich agressiever op te stellen. Het hele rapport gaat volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat hierin wordt bijgetreden door de meest Chinese media, in tegen de wederzijdse beloften en de geest van samenwerking tussen Washington en Beijing.

Bronnen: BBC, Xinhua

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *