Chinees Russische energiesamenwerking wordt veelzijdig

Niet enkel qua defensie en het Russische Verre-Oosten wordt de samenwerking tussen China en Rusland uitgebreid. De bilaterale handel in energie bereikte tijdens de drie eerste kwartalen al 34% van de totale handel. Voor de toekomst ligt de nadruk op aardgas, maar nieuwe kerncentrales zijn eveneens in aanbouw. Dat ook op politiek vlak de sfeer opperbest is, wordt bewezen doordat president Putin beloofd heeft aanwezig te zijn op de opening van de Olympische Winterspelen in Beijing.

Aardgas comptessoren


Vorige week hadden we het over een uitbreiding van samenwerking tussen beide grote buren op het vlak van defensie en aangaande de samenwerking tussen het Chinese Noordoosten en het Russische Verre-Oosten. Uit de cijfers van de eerste drie kwartalen blijkt dat de bilaterale energiehandel sector $34 miljard bereikte of 34% van de totale handel. Dit jaar steeg de bilaterale handel zowel qua aardgas als steenkool. Verwacht wordt dat in 2021 de handel in stroom 4 miljard kWh bereikt en dat is 30% meer op jaarbasis.

De samenwerking qua energie heeft zich uitgebreid van olie en gas tot de gehele sector. Vooral de invoer van aardgas wordt een belangrijke focus. De twee landen zouden ook meer koolstofarme projecten opzetten om zo een opbouwende rol te spelen in het bereiken van de wereldwijde doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling. Op het vlak van kernenergie wordt eveneens samen gewerkt namelijk voor de 7-de en 8-ste Tianwan kerncentrale in Lianyungang (Jiangsu) en voor de eenheden 3 en 4 van de Xudapu kerncentrale in Huludao (Liaoning) het grootste kernenergie samenwerkingsproject tot nu toe.

Politiek

In tegenstelling tot sommige westerse politici die de Olympische Winterspelen willen mijden, heeft de Russische president Vladimir Putin de Chinese uitnodiging aanvaard om aanwezig te zijn op de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in februari 2022 te Beijing. Ook hebben de ambassadeurs in de VS van beide landen in een ‘National Interest’-artikel de ‘top over democratie’ die de VS op 9 en 10 december willen houden gezamenlijk bestempeld als ‘een duidelijk product van de koude oorlogsmentaliteit die de ideologische confrontatie zal aanwakkeren en zal leiden tot een breuk in de wereld, aldus nog Qin Gang en Anatoly Antonov.

De twee stellen dat ‘democratie geen voorrecht is van een bepaald land of groep landen, maar een universeel recht van alle volkeren. Het kan op meerdere manieren worden gerealiseerd en geen enkel model past bij alle landen”, aldus het artikel dat verder vindt dat ‘geen enkel land het recht heeft om het uitgestrekte en gevarieerde politieke wereldlandschap met één enkele maatstaf te beoordelen noch het recht om het politieke systeem van andere landen te kopiëren door middel van kleurrevoluties, regimewisseling en zelfs het gebruik van geweld.’

China Daily, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.