Chinese A-aandelen opgenomen in MSCI-indexen

Na drie eerdere pogingen is de MSCI nu toch van plan om 222 Chinese A-aandelen op te nemen in de Emerging Markets (EM) Index en ook in de MSCI ACWI (All Country World Index) Index. Hoewel de weerslag op korte termijn eerder symbolisch is, kan dit de start betekenen van een lange integratiemars van Chinees kapitaal in het wereldwijd systeem.

Eerder stond de opname van de A-aandelen in de MSCI-indexen al drie maal op de agenda. De beslissing was telkens negatief omdat de Chinese kapitaalmarkt te gesloten heette te zijn, te weinig doorzichtig en te veel gecontroleerd. Blijkbaar hebben de verbindingen tussen de beurs van Hongkong met deze van Shanghai en Shenzhen een positieve rol gespeeld want de beslissing was gisteren positief.
De MSCI is van plan om 222 Chinese aandelen toe te voegen aan zijn index, zij het pas volgend jaar: een eerste stap volgt in mei volgend jaar en de definitieve opname in augustus 2018. Met de MSCI Emerging markets Index zijn naar schatting voor 1600 miljard dollar investeringen gemoeid. Toch wegen de nieuwe aandelen maar voor 0,73% door in de index. Chinese aandelen maken echter al 27% uit van de MSCI-EM index, maar dit zijn of in de VS-genoteerde aandelen als Alibaba of in Hongkong genoteerde als Geely. De Chinese aandelen- en obligatiemarkten zijn respectievelijk de tweede en de derde in de wereld, maar buitenlanders participeren er maar voor 2% in.

Reacties

Directeur Hellen Wong van de HSBC Greater China Operations spreekt van een scharniermoment. Andere analisten hopen dat de beslissing de opening van de Chinese kapitaalmarkten gunstig zal beïnvloeden. Ook directeur onderzoek bij MSCI Sebastien Lieblich beaamt dat een verdere opname van aandelen gelijk zal geschieden naar gelang China de internationale standaarden qua toegankelijkheid en verhandeling toepast. Woordvoerder Zhang Xiaojun van de China Securities Regulatory Commission beweert echter dat de beslissing die hij gelukkig vindt, het traject van de opening van de kapitaalmarkt niet zal beïnvloeden.
Er wordt gerekend dat de opname in het begin zou kunnen leiden tot een toevloed van 67 miljard yuan: toch vrij marginaal wanneer de Chinese beurzen dagelijks 500 miljard verhandelen. Hoewel de invloed op korte termijn eerder symbolisch is, verwacht specialist opkomende markten bij East Capital Karine Hirn alsnog dat op lange termijn de binnenlandse Chinese aandelen tot 20% van de index zouden kunnen gaan beslaan. Feit is dat op termijn portefeuille managers zich meer aangetrokken zullen voelen om ook A-aandelen te kopen. Passieve beleggingsfondsen, die de indices van MSCI volgen, moeten de aandelen kopen die MSCI volgend jaar in de index opneemt. De Chinese aandelen gingen als gevolg van het nieuws donderdag omhoog en bereikten het hoogste niveau sinds december 2015.
Bronnen: FT, SCMP, fd.nl

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.