Chinese buitenlandse investeringen: grondstoffen en Europese technologie

Twee recente buitenlandse studies geven een beeld van de snelle evolutie van China’s buitenlandse investeringen: grondstoffen, Europese technologie en minderheidsparticipaties zijn de sleutelwoorden.

Contractceremonie EDP


De  lange termijn groeivooruitzichten van China maken dat het de volgende jaren erg actief zal blijven met buitenlandse investeringen. En dit vooral in de sectoren energie (olie en gas) maar ook in de productie en verdeling van verbruiksgoederen  waarvoor de Chinese markt in toenemende mate vragende partij is. Dit staat in een rapport van  Squire Sanders, een juridisch adviesbureau voor firma’s. Tussen 2005 en 2011 vervijfvoudigden de   Chinese buitenlandse verwervingen tot 63 miljard dollar.  Ze  stegen beduidend sinds het begin van de wereldcrisis. In 2011 ging 70% van de buitenlandse investeringen naar de energie- en grondstoffensector. 20% ging naar de chemische sector en de fabriekssector. Dit jaar stond na zeven maand de teller op al 42,2 miljard dollar , een stijging met 53%.
Op het Wereld Economisch Forum in Tianjin werd een andere studie voorgesteld, van het investeringsfonds A Capital . Volgens hen ging in het tweede trimester van 2012 95% van de Chinese buitenlandse investeringen buiten de grondstoffensector naar Europa. Zwaargewichten zijn de 3 miljard dollar voor 21% participatie in het Portugese energiedistributiebedrijf EDP, de 660 miljoen dollar voor de overname van de Duitse fabrikant van betonpompen Putzmeister en de 500 miljoen voor 7% in het Franse Eutelsat. Het fonds denkt dat deze tendens zich zal doorzetten, want Europa heeft goede firma’s die niet te duur verkocht worden, en Chinese bedrijven zoeken actief naar betere technologie, bekende merken en betere markttoegang in de wereld.
Grondstoffen maakten 53%uit van de investeringen, met als toppers de 33% participatie van Sinopec in het Amerikaanse Devon voor 2,5 miljard dollar en de overname van het Australische Gloucester door Yanzhou Coal voor 2 miljard dollar.
Een opvallende tendens die zich doorzet zijn de vele minderheidsparticipaties. 70% van het totaal. In het verleden heeft China slechte ervaringen opgedaan met volledige overnames: politieke blokkeringen door landen als de VS of Australië, managementproblemen door onervarenheid en culturele verschillen.
Het vijfjarenplan voorziet dat de Chinese jaarlijkse buitenlandse investeringen in 2015 even hoog moeten zijn als de buitenlandse investeringen in China, daar waar ze in 2011 slechts een vijfde bedroegen en in 2012 al 77%.
(Bronnen: Shanghai Daily, Les Echos)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *