Draadloze technologie helpt stad en boeren in Xinjiang

Mobiele technologie maakt ook het leven in Xinjiang makkelijker en daar doen de 12 miljoen gebruikers hun voordeel mee. De stad Karamay die meer GSM-gebruikers telt dan inwoners, beschikt over een “Digitale stad” die de bewoners toelaat gebruik te maken van allerlei diensten. Ook de katoenboeren gebruiken draadloze technologie voor hun irrigatie. Deze laat toe dat nog verder miljarden m3 water zou kunnen bespaard worden.
–De Autonome Regio Xinjiang telt 22 miljoen inwoners waarvan 64 % behoren tot de minderheden. China Mobile heeft sinds 1999 30 miljard yuan in de regio geïnvesteerd. Eind 2011 telde de operator 12 miljoen klanten in Xinjiang, 50 maal zo veel als een decennium voordien. De stad Karamay telt met zijn 400.000 inwoners 170 Gsm’s op 100 personen. Daar heeft China Mobile een “Digitale stad” op poten gezet die de bewoners toelaat te genieten van een vijftigtal verschillende diensten gaande van openbare diensten over winkelen tot reservatie in restaurants. De portaalsite wap.xjwxcs.com laat bijvoorbeeld toe te controleren wanneer de bus aankomt. Ook aan de haltes functioneert een slim transportsysteem dat draadloze technologie combineert met GPS zodat de reiziger precies weet binnen hoeveel minuten de bus verwacht kam worden. De leraars in de klassen kunnen een SMS sturen naar de ouders waarvan de kinderen niet naar behoren studeren. De leerlingen kunnen schoolmateriaal en maaltijden kopen met hun GSM. 90 % van de leerlingen uit de basis- en middelbare school maken gebruik van de diensten door de “Digitale stad”. Ook geneesmiddelen kunnen via het systeem worden besteld en de weersvoorspellingen nagegaan. Elke dag gebruiken 200.000 bewoners het systeem. Dit jaar zal China Mobile nog 2,4 miljard yuan in het project investeren. Ondertussen hebben al 16 andere steden in Xinjiang een digitale stad gelanceerd waaronder Urumqi, Kashi en Altay.
Boeren
Xinjiang is ook China’s grootste katoenbasis met 1,6 miljoen ha en produceert de helft van ’s lands productie. Voor een goede oogst zijn twee zaken belangrijk: zon en water. Het

Boven:controle met laptop/ Onder: Tang


eerste heeft de regio in overvloed, maar kent een watertekort. Daartoe experimenteert China Mobile sinds 2009 te Shihezi met een automatisch drupsysteem dat geïntegreerd wordt met “Internet of things”-technologie. Het systeem laat toe de hoeveelheid en de duur van de nodige irrigatie aan te passen aan de vochtigheid van de grond en andere variabelen. Volgens de 55-jarige Tang Yongzhu levert de nieuwe technologie ongeveer 90 kg meer op per mu (0,06 ha). De duur dat Tang zijn 60 mu (4 ha) heeft geïrrigeerd, wordt door de druppeltechnologie gereduceerd tot 5 uren. In Shihezi wordt dit systeem al toegepast op 9 boerderijen met 800.000 mu. Het is wel zo dat de kost hoofdzakelijk gedragen wordt door de lokale overheid. Het vergt een investering van 750 yuan per mu.Volgens directeur Zhai Xuejun van China’s Semi-Arid Agricultural Engineering Technology Research Center zou de technologie 20 miljard m3 per jaar zou kunnen sparen indien ze toegepast zou worden op de helft van de tarwevelden.
Tenslotte heeft China Mobile 35 miljoen in Xinjiang geïnvesteerd om een landelijk informatiesysteem op te zetten. Boeren ontvangen gratis sms’jes over markten, technologie en regeringsmaatregelen. 800.000 personen maken gebruik van het landelijk infonetwerk. 1 miljard sms’jes werden al uitgestuurd. Vroeger dreigden de meloenen uit het afgelegen kanton Ruoqiang te rotten, maar door de mobiele technologie verloopt het contact met de kopers –ook dealers uit Shanghai en Peking- vlotter en is dit euvel alvast vermeden.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *