Chinese economie eindigde 2016 positief

Volgens het onderzoek van Markit breidden tijdens de voorbije decembermaand zowel de sector van het maakwerk als die van de diensten hun activiteiten uit. De waarde van de Chinese munt ging bij het bekend worden van het nieuws meteen fors vooruit.

De maandelijkse PMI cijfers voor China bestaan in twee versies: de officiële versie die vooral gebaseerd is op grote staatsbedrijven, maar er bestaat ook een privé variant die maandelijks gepubliceerd wordt door Caixin en gebaseerd is op onderzoek van Markit bij hoofdzakelijk KMO’s/MKBs. De Caixin PMI-index in de diensten kwam in december uit op 53,4 uit terwijl het in november 53,1 bedroeg. Het cijfer was het hoogste sinds juli 2015 dat 53,8 te zien gaf. Een cijfer boven 50 wijst op expansie van de economie.  De vraag in de dienstensector steeg in december het snelst sinds 17 maanden.De PMI index van Caixin voor het maakwerk bereikte met 51,9 in december zelfs een hoogtepunt dat in 47 maanden niet meer gezien werd. De combinatie van maakwerk en diensten gaf een Caixin Composite Output Index van 53,5 en dit was het hoogste cijfer sinds 45 maanden.
Volgens directeur macroanalyse. Zhong Zhengsheng bij de investeringsonderzoeksgroep CEBM deed de Chinese economie het beter tijdens het laatste kwartaal dan tijdens de drie eerste kwartalen. Zong twijfelt er niet aan dat het regeringsdoel voor de groei dat tussen 6,5 en 7 % bedraagt, gehaald zal worden. Het groeicijfer zou voor het laatste kwartaal 6,7 % bedragen op jaarbasis. Het officieel PMI-cijfer van het National Bureau of Statistics liet in december zowel voor het maakwerk als voor de diensten het tweede hoogste cijfer optekenen van 2016.
Hoewel de vraag toenam, de prijzen stegen, de ondernemingen beter presteerden en de herstructurering doorgaat, staat de economie onder druk met een strakkere vastgoedpolitiek en wellicht ook een verstrakking van de fiscale en monetaire politiek. Vooral de vastgoedsector zit met hoge schulden. Qua buitenlandse handel zijn de perspectieven ook weinig rooskleurig. Niet enkel geraakt de internationale economie maar weinig op dreef, maar zowel vanuit de VS met Trump als nieuwe verkozen president als vanuit de EU kan een meer vijandige houding tegenover China worden verwacht. Beide zijn echter net de grootste handelspartners. De betere uitvoercijfers tijdens het vierde kwartaal waren te wijten aan kerst- en nieuwjaarsbestellingen, een zwakkere yuan en wellicht een rush naar bestellingen vooraleer handelsbelemmeringen er aan komen.
De goede cijfers voor december deden in Hongkong de waarde van de yuan aardig opveren terwijl maandag ook de beurscijfers van Shenzhen en Shanghai er op vooruit gingen. Vorige week ging de offshore yuan er op twee dagen met 2,6 % op vooruit tegenover de dollar en dat was de grootste vooruitgang sinds 2010. De South China Morning Post publiceert vandaag een artikel dat waarschuwt de horror-stories over de Chinese economie niet te geloven.
Bronnen: China Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.