Chinese geneesmiddelen op komst

China gaat vooruit op technologisch en wetenschappelijk vlak. Ook de farmaceutische markt, het exclusieve speelveld van westerse multinationals, komt stilaan in het bereik. Een nieuw Chinees geneesmiddel tegen kanker van de dikke darm kan een mijlpaal zijn.

Chi-Med in Shanghai haalt positieve testresultaten met Fruquintinib, een geneesmiddel tegen kanker van de dikke darm. Indien Chi-Med het middel kan laten erkennen voor westerse markten dan wordt dit medicijn het eerste volledig in China ontwikkeld ‘westers’ geneesmiddel dat wereldwijd verkocht wordt.
Geneesmiddelen ontwikkelen is een prioritaire sector in China, dat kampt met een snelle veroudering van de bevolking en een toenemende vraag naar gezondheidszorg. De geneesmiddelenmarkt in China is al de tweede in de wereld en bedroeg 108 miljard dollar in 2015. Tegen 2020 schat het Amerikaanse ministerie van handel deze op 167 miljard. De Amerikaanse markt bedraagt 400 miljard dollar.

Concentratie

Tot nu toe produceerde China vooral generische geneesmiddelen. De sector bestaat nog uit vele kleine producenten, die procentueel driemaal minder investeren in onderzoek dan multinationals. De Chinese regering scherpt echter systematisch de kwaliteitsnormen voor nieuwe geneesmiddelen aan, en moedigt zo de ontwikkeling van grotere bedrijven aan. Ook de wettelijke controle-organismen worden snel uitgebouwd. In 2016 zou liefst 40 miljard dollar binnenlands en buitenlands kapitaal geïnvesteerd zijn in Chinees biologisch onderzoek. Enkele grotere firma’s zoals CStone, Innovent en Ascletis haalden honderden miljoenen dollars vers kapitaal op.
Er komt ook meer knowhow in de sector. Chinezen met buitenlandse ervaring keren terug. Maar Chinese bedrijven trekken ook buitenlands talent aan. Chi-Med heeft als ceo een oudgediende van Procter&Gamble, en als leider van het wetenschappelijk onderzoek een ex-directrice van Pfizer. Het bedrijf heeft momenteel 8 nieuwe geneesmiddelen in klinische ontwikkeling en is genoteerd op de Nasdaq sinds 2016.
Chi-Med is niet het enige Chinese bedrijf met de ambitie geneesmiddelen op de internationale markt te brengen. BeiGene in Beijing vervaardigt geneesmiddelen tegen kanker en heeft vier producten in klinische ontwikkeling. Bij een beursgang in 2016 haalde het 158 miljoen dollar kapitaal op. Chipscreen Biosciences in Shenzhen kreeg al in 2015 een Chinese goedkeuring voor het kankergeneesmiddel Epidaza; erkenningsprocedures in de VS en Japan lopen en slagen misschien nog eerder dan die van Fruquintinib .
De concentratie van de geneesmiddelensector in China staat nog maar aan het begin. De toenemende grootte van de Chinese markt en de overheid duwen echter verder in die richting. En de exorbitante prijs van geneesmiddelen in het Westen is een krachtige aansporing om goedkopere in China ontwikkelde middelen internationaal te verspreiden.
Bron: The Economist
http://www.economist.com/news/business/21718937-new-chinese-drug-colorectal-cancer-could-mark-important-milestone-chinese-pharma-firms

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *