Chinees protest tegen politiegeweld in Parijs

In Parijs was er maandagavond politieoptreden tegen protest naar aanleiding van de dood van een Chinees. Die werd in zijn eigen huis door de politie neergeschoten.

De Franse politie trad maandagavond op met de wapenstok en traangas tegen een honderdtal Chinese manifestanten die protesteerden tegen de dood door een politiekogel van een Chinees in zijn eigen huis. Het protest vond plaats voor een politiekantoor in het 19de arrondissement.
De betogers hadden met kaarsen op de grond de slogans ‘Verzet tegen geweld’ in het Frans en ‘Geen gerechtigheid voor een onrechtvaardige dood’ in het Chinees gevormd. Sommigen riepen ‘Moordenaars!’
Volgens getuigen viel er minstens één gewonde betoger. De politie spreekt over drie gewonde agenten en 35 gearresteerde betogers. Drie werden opgepakt voor het beschadigen van een politiewagen, zes om projectielen te gooien en de 26 anderen voor ‘deelname aan een groepsmanifestatie met geweld tot doel’. Le Monde heeft het over drie beschadigde wagens en een ‘ontspoorde betoging’.
Dinsdagmorgen was er een nieuwe protestmanifestatie.
Zondagavond was een 56-jarige Chinese vader van vijf voor de ogen van zijn kinderen door de politie doodgeschoten. Die deed een inval in het huis wegens ‘een familieconflict’.  Sommige Franse media spraken van wettige zelfverdediging tegen een ‘aanvaller met een schaar’. Volgens de dochter van het slachtoffer viel hij de politie helemaal niet aan maar was hij vis aan het versnijden en kwam hij de politie tegemoet toen die de deur inbeukte.
De Chinese ambassade in Parijs heeft het overlijden van een Chinese burger bevestigd en roept de Franse autoriteiten op en snel de waarheid uit te vissen en de zaak op een eerlijke manier te behandelen.
De Chinese gemeenschap in Frankrijk is een van de grootste in Europa. Ze klaagt al geruime tijd over racisme. In september was er een betoging van duizenden personen in Parijs om een einde aan het geweld tegen de Aziatische gemeenschap te eisen. Aanleiding toen ook was de gewelddadige dood van een Chinese kleermaker.
Bron: China.org.cn; The Guardian;Le Monde

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Chinees protest tegen politiegeweld in Parijs

  1. ”in response to a call from a neighbor” Zo een racist van een buurman. Wanneer kan een politie zomaar een huis binnenvallen zonder een gerechtelijk order. Franse politie erg corrupt en het Franse erg racistisch.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *