Chinese investeringen in Zuid-Afrika


China is steeds nadrukkelijker aanwezig in Afrika. Laten we even kijken naar de grootste Chinese investeringen in Zuid-Afrika, het meest ontwikkelde land van zwart Afrika.

naamloosIn 2007 werd in opdracht van de Chinese regering door de China Development Bank het China-Africa Development Fund (CADFund) opgericht. Dit fonds investeert in gemengde Chinees-Afrikaanse ondernemingen in Afrika. Het werkt op commerciële basis, dus het is geen ontwikkelingshulp. Het fonds neemt deel aan het risicokapitaal van ondernemingen, het geeft geen leningen zodat de Afrikaanse schuld niet kan stijgen. Het fonds heeft eigen bestuursorganen en staat in voor eigen winst of verlies.
Tot heden heeft CADFund al deelnames in ongeveer 60 Afrikaanse projecten in 30 landen. In Zuid-Afrika investeert het in acht projecten in totaal 400 miljoen dollar. Van deze acht zijn er vijf industriële projecten en drie mijnbouwprojecten. China is dus niet alleen in Afrikaanse grondstoffen geïnteresseerd.

In elk project zit minstens één Chinees staatsbedrijf. Een autofabriek met First Automotive Works als Chinese partner zal in 2013 opstarten en 30.000 auto’s plus 5.000 vrachtwagens per jaar produceren; ze zal zorgen voor 700 lokale jobs. Een kleiner project zal zich toespitsen op de assemblage van Chinese zware vrachtwagens.Tangshan Jidong Cement is de partner voor een cementfabriek met een capaciteit van 2.500 ton per dag. Tangshan Jidong is ook de exclusieve partner voor alle toekomstige CADFund cementprojecten in Afrika. Een andere joint venture gaat in Zuid-Afrika koelkasten van het merk Hisense bouwen; deze joint venture gaat ook fabrieken oprichten in Egypte en Algerije en de Hisense elektrische toestellen op de markt brengen in Afrika en het Midden-Oosten. Bijna 200 miljoen dollar gaat naar het opkopen van 90% van een Zuid-Afrikaans-Australische goudmijn. CADFund stopt 100 miljoen in een joint venture die 51% kocht van het Wesizwe platina mijnbedrijf. Tenslotte stapte het fonds ook in een joint venture met de grootste Chinese staalfabrikant Hebei Iron&Steel om voor 600 miljoen dollar de Palabora Mining Co over te kopen van Rio Tinto en Anglo-American.
CADFund is echter geen partner in alle grote Chinese investeringsprojecten in Zuid-Afrika. Zo is Sinosteel partner van een Zuid-Afrikaans bedrijf voor de ontginning van de Dilokong chroommijn. En Minmetals is via zijn Afrikaans filiaal volledig eigenaar van een Zuid-Afrikaans bedrijf dat twee chroommijnen uitbaat.

Voor wie meer wil weten over Chinese projecten in heel Afrika bestaat er een uitgebreide database op de site van het Center for Global Development and AidData. Men vindt hier een overzicht van Chinese projecten in Afrika, per type, sector,land, jaar, grootte enz. plus aparte fiches per project. Er is naast de tabellen ook een aantrekkelijke visuele weergave

Bron: Yuan Li, student aan Johns Hopkins University/School of Advanced International Studies op  http://www.chinaafricarealstory.com/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *