President Xi bezoekt Caraïben, Latijns-Amerika en VS (upd)

President Xi bezoekt  Trinidad en Tobago, Costa Rica en Mexico. Daarna ontmoet hij de Amerikaanse president Obama in Californië. Het accent ligt op het verbeteren van China’s imago in de regio en op betere economische betrekkingen

xijinplatam

Aankomst Xi en echtgenote Peng in Port of Spain


Vóór Xi’s bezoek bracht vicepresident Li Yuanchao midden mei al een bezoek aan Argentinië en Venezuela, maar ook Joe Biden, zijn collega uit de VS, bezocht die landen. Washington beschouwt de regio nog steeds als zijn achtertuin, Xi zal behoedzaam moeten zijn. Veel linkse partijen kwamen er echter aan het bewind en hun regeringen willen zich meer onafhankelijk opstellen ten aanzien van hun grote buurman.
De reis van Xi is niet toevallig begonnen in Port of Spain, hoofdstad van Trinidad en Tobago: dit land stemde in 1971 voor China’s erkenning in de UNO  en knoopte in 1974 diplomatieke betrekkingen aan.  Tijdens zijn bezoek aan Trinidad en Tobago zal Xi bilaterale gesprekken voeren met leiders van Antigua en Barbuda, Barbados, de Bahama’s, Dominica, Grenada, Jamaica, Guyana en Suriname. Al die Caraïbische eilanden en de twee laatstgenoemde landen grenzend aan de Caraïben hebben diplomatieke betrekkingen met Beijing.
Van de 33 Latijns-Amerikaanse landen hebben er nog 12 diplomatieke banden met Taiwan. Costa Rica is het enige land in Centraal Amerika waarmee China diplomatieke relaties heeft, overigens nog maar sinds 2007. Beide partijen tekenden een vrijhandelspact dat in 2011 van kracht werd. In 2012 steeg de bilaterale handel met 30% tot 6,2 miljard $. Tijdens Xi’s toer zou een overeenkomst worden getekend voor een lening van 400 miljoen $ voor de uitbreiding van een autoweg. Het land dat een handelsoverschot heeft, is een model geworden voor andere landen in de regio. Zo heeft Honduras bekend gemaakt zijn “ambassadeur” in Taiwan te vervangen door een zaakgelastigde en dit in de hoop op betere betrekkingen met Beijing. China wil wel betrekkingen aanknopen met alle staten uit het gebied, maar alleen wanneer die erkennen dat er slechts één China is waarvan Taiwan deel uitmaakt.
Met Mexico heeft China al 41 jaar betrekkingen en tijdens het bezoek ligt de klemtoon op de  economische banden. De bilaterale handel bedroeg vorig jaar 37 miljard $, maar met een handelsdeficit voor Mexico. Beide landen overlappen elkaar op bepaalde terreinen van de industrie.  Maar sinds kort startte Mexico  met de uitvoer van petroleum. Overigens hebben ook Trinidad en Tobago petroleum en aardgas aan te bieden, maar China wil niet overkomen als enkel geïnteresseerd in grondstoffen. China heeft sinds 2005 meer dan 86 miljard leningen toegekend aan Latijns-Amerika en dit is meer dan de leningen van de Wereldbank en de Inter-American Development Bank samen. Als tegenprestatie sturen de landen veelal aardolie. Mexico wil meer samenwerking met China op het vlak van landbouw, veeteelt, energie en toerisme. Een deal over varkensexport zal worden getekend. Costa Rica ziet dan weer als samenwerkingsterreinen: energie, handel, milieu, infrastructuur, onderwijs en cultuur. Op de vooravond van zijn bezoek vertelde Xi aan de regionale media dat indien Mexico wil onderhandelen over een vrijhandelsakkoord, China zijn ondernemingen zal aansporen om meer te investeren in dat land. Overigens heeft China al vrijhandelsakkoorden met Chili, Peru en Costa Rica.
Op 7 en 8 juni ontmoet Xi Jinping president Obama in het Annenberg-gebouw te Rancho Mirage, Californië. Wellicht zal er de toon worden gezet voor de relatie tussen beide groten voor de komende vijf jaar. In Taiwanese media wordt gesuggereerd dat China zich inschikkelijk zou tonen over Noord-Korea op voorwaarde dat de VS Japan niet zouden steunen in hun standpunt over de Diaoyu-eilanden. Ook cyberveiligheid wordt een heikel thema tijdens de besprekingen en een gemeenschappelijke werkgroep over cyberveiligheid behoort tot de mogelijkheden. In de Chinese pers staat dan weer te lezen dat bij de Chinese bedrijven gepeild wordt of China er voordeel kan bij hebben om  tot de TPP-vrijhandelszone die Obama voorstelt, toe te treden. Ter voorbereiding van de reis verklaarde veiligheidsadviseur  Tom Donilon  zich tegenover Fan Changlong, een leider van de Chinese militaire commissie, ook voorstander van betere verstandhouding tussen beide militaire apparaten.
Bronnen: SCMP, China Daily, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *