Chinese manoeuvres rond de groep Accor

De Franse hotelketen Accor zoekt volgens ‘Le Journal du Dimanche’ hulp bij Hainan Airlines omdat de groep JinJiang, die al 15% van Accor, bezit een nog groter aandeel ambieert. Het zou de eerste keer zijn dat twee verschillende Chinese groepen in het buitenland wedijveren om eenzelfde belang te verwerven.

accor hotelsDe Franse groep Accor heeft de bekende hotelketens Sofitel, Novotel, Ibis en Mercure in zijn portefeuille. Het belang van de Chinese groep JinJiang die gecontroleerd wordt door de stad Shanghai is al opgelopen van 5 tot 15 % van het Accor-kapitaal. Nu blijkt volgens de Franse pers dat JinJiang wel 29 % van het kapitaal ambieert en daartoe bereid is 11 % te kopen van Colony Capital en ook van de investeringsmaatschappij Eurazao.
Naar verluidt zoekt Accor CEO Sébastien Bazin steun bij de eveneens Chinese groep Hainan Airlines tegen de ambities van JinJiang. Hainan Airlines nam in maart al 10% aandelen van Pierre et Vacances en onderhandelt om Servair over te nemen en dit is het catering bedrijf van Air France. Bazin redeneert allicht dat de concurrentie tussen de twee bedrijven enkel maar de koers van Accor de hoogte kan indrijven. Hij zou een plafonnering van JinJiiangs participatie willen in ruil voor het toekennen van langdurig stemrecht. Een andere piste is dat de Franse staat 10 % zou nemen in deze keten met nationale waarde, maar hierover bestaat verdeeldheid binnen de Franse regering. Het wordt allicht spannend op de volgende Raad van Bestuur van Accor die op 12 juli plaats grijpt en waar ook zal beslist worden al of niet de Fairmont Raffles hotels over te nemen.  De groep Hainan Airlines heeft na enkele dagen van stilzwijgen ontkend in contact te staan met de Accor groep.
Bronnen: Le Journal du Dimanche

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar