Chinese oefeningen tegen THAAD gericht

China zal militaire oefeningen houden met scherpe munitie, waarbij het nieuwe wapens zal uittesten. Zo geeft Beijing meer ruggengraat aan zijn verzet tegen de plaatsing van THAAD, een Amerikaans antiraketsysteem.

De woordvoerder van defensie, Yang Yujun, hield op 27 april zijn maandelijkse internationale persconferentie.

Fel verzet

THAADYang legde uit dat China nog altijd fel gekant is tegen de plaatsing van het Terminal High-Altitude Area Defence (THAAD) systeem door de VS in Zuid-Korea. ‘De opstelling van THAAD is een aantasting van het strategische evenwicht en de stabiliteit in de regio…. met operationele tests van nieuwe wapens en uitrusting zullen wij resoluut onze nationale veiligheid en de vrede in de regio beschermen,’ aldus de woordvoerder. In zijn antwoord op een vraag over de twee recente briefings van China en Rusland over raketverdedigingssystemen, bevestigde Yang Yujun dat de relatie tussen de beide krijgsmachten opperbest is. Hij gaf echter ook aan dat China naar een betere communicatie en correcte betrekkingen met het Amerikaanse leger blijft streven.

China en Rusland

De oefeningen die het Chinese ministerie van Defensie aankondigde zijn een waarschuwing naar aanleiding van de versnelde plaatsing van het THAAD-systeem in Zuid-Korea. Hierover is er overleg geweest met Rusland, dat net als China grote bezwaren heeft tegen de aanwezigheid van het Amerikaanse antiraketsysteem in de regio. Waarschijnlijk willen de beide landen een boodschap richten tot de VS, Japan, Zuid-Korea en de ‘de facto afscheurde’ provincie Taiwan. Die boodschap is dat ze zich niet alleen afzonderlijk klaarmaken om zich te verweren tegen vijandige acties met THAAD, maar dat ook samen zullen doen.

Vredesberaad

Ook op 27 april hebben de Chinese minister van Buitenlandse Zaken en de Russische adjunct buitenlandminister overigens samen de volgende vergadering van de Veiligheidsraad over Korea voorbereid. Volgens Wang Yi sluiten Chinese voorstellen goed aan bij de Russische benadering van de spanningen rond het Koreaanse schiereiland. Beijing staat een tweesporenbeleid (resoluties en onderhandelingen) voor en heeft een ‘opschorting voor opschorting’-voorstel.

THAAD stoppen?

THAADOp woensdag 26 april kwamen er berichten dat de VS bezig is het THAAD systeem versneld te plaatsen. Er is ook in Zuid-Korea veel verzet van de vredesbeweging tegen dat Amerikaanse systeem. Een aantal kandidaten voor de op handen zijnde presidentsverkiezingen zou ervoor zijn om het verdrag rond THAAD op te zeggen.
In de South China Morning Post doen Chinese militaire analisten, o.a. van het prestigieuze Knowfar Institute for Strategic and ­Defence Studies voorspellingen over het soort wapens dat China in gedachten heeft tegen THAAD. Dat kunnen zowel ‘hard’ als ‘soft kill’ wapens zijn. Dat wil zeggen: projectielen om raketten uit de lucht te schieten of elektronische systemen om THAAD onklaar te maken.

Opbod

De Chinese (en Russische) bezwaren tegen THAAD zijn dat het raketsysteem kan ingezet worden voor spionage doeleinden (met radar) en voor aanvallen tegen hun grondgebied. Verder bestaat volgens Moskou en Beijing het risico dat de VS met THAAD in Zuid-Korea de eerste schakel aanbrengt van wat een heel netwerk in de regio zou kunnen worden. Zowel de leiders van Japan als die van Taiwan hebben intussen aangegeven belangstelling te hebben voor het systeem. Dit alles kan leiden tot een militair en nucleair opbod in de regio. Zoiets wil China in elk geval voorkomen.
Bronnen:
radio– uitzending van de Nederlandse actualiteitenzender NPO Radio 1
Wikipedia, Xinhua, SCMP, BBC, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *