Een uitgewerkte strategie tegen luchtvervuiling

De Staatsraad (het kabinet) heeft op 26 april een strategie tegen luchtvervuiling vastgesteld. De regio Beijing-Tianjin-Hebei wordt als eerste onder de loep genomen. De overheid moet actie ondernemen tegen de vervuiling, en tegen de scepsis onder de bevolking.

luchtvervuilingVerschillende ministeries en departementen krijgen de opdracht mee te werken aan het plan dat de centrale regering zal financieren.

Alle experts samen

Het ministerie van Milieubescherming krijgt de hoofdverantwoordelijkheid en zal assistentie vragen van de ministeries van Landbouw, Gezondheidszorg en dat van Industrie en Informatietechnologie. Verder worden universiteiten en onderzoeksinstellingen ingeschakeld. Op die manier wil de regering de schotten tussen instellingen afbreken en een beroep doen op de beste expertise die voorhanden is. Ma Jun, de directeur van het Institute of Public and Environmental Affairs, een wereldwijd gerespecteerde ngo, steunt het kabinetsplan. Hij vindt het vooral belangrijk dat het probleem nu systematisch zal worden aangepakt en dat er samenwerking komt tussen specialisten van alle kanten.

Proefregio Beijing-Tianjin-Hebei

De samenwerkende deskundigen krijgen de opdracht een duidelijk tijdschema op te stellen, met concrete tijdslimieten en doelstellingen. Het gebied waarop ze zich in de eerste plaats zullen concentreren is de regio Beijing-Tianjin-Hebei. Daar komt smog het meeste voor. De concrete maatregelen die de luchtkwaliteit in dat gebied echt bevorderen zullen daarna een toepassing vinden in het hele land. Precies in Beijing-Tianjin-Hebei heeft de regering grootse plannen voor een nieuwe speciale economische zone, de SEZ Xiongan. Volgens de partijleider van Hebei wordt het een schoolvoorbeeld van ecologische ontwikkeling.

Scepsis

Bij een vorige inspectieronde heeft de milieuautoriteit echter uitgerekend in die regio bij 285 van 450 geïnspecteerde bedrijven overtredingen geconstateerd. Ook protesteert de bevolking er op dit moment tegen een jarenlange vervuiling afkomstig van industrieel afvalwater. Tegenover geruststellende verklaringen en voornemens van de overheid staan de mensen intussen zeer sceptisch . Het wordt een zware opdracht om dat wantrouwen weg te nemen met deze strategische aanpak van de luchtvervuiling.

Actualiteit

luchtvervuiling

Op een reusachtig scherm geeft Beijing de stand v.d luchtkwaliteit aan.


Het ministerie van Milieubescherming heeft de resultaten bekendgemaakt van de controles tijdens het afgelopen jaar. In 2016 is er op 78,8% van de dagen toen metingen werden verricht in 338 steden een goede luchtkwaliteit vastgesteld. Milieuminister Chen Jining gaf inderdaad toe dat de kwaliteit van het water in China sinds 2015 achteruit is gegaan. Ook de parlementsleden in het permanent comité van het nationaal Volkscongres hebben het probleem besproken. Zij namen kennis van een rapport over 2016. Vorig jaar zijn er 33.000 meldingen van milieuovertredingen binnengekomen. Als gevolg daarvan zijn er boetes uitgeschreven (ter waarde van 60 miljoen euro) en 720 personen gearresteerd. In zeven provincies is een nieuwe inspectieronde begonnen die lokale overheden moet stimuleren om de vervuiling te bestrijden.
Bronnen: China Daily Asia, Xinhua, Caixin, South China Morning Post, BBC

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar