Chinese Reacties op Boston


classmatesRegeringswoordvoerders, media en publiek in China drukken op allerlei manieren hun afschuw uit voor de aanslag in Boston en hun medeleven met de slachtoffers en met de overheid van de VS.

Dat het derde dodelijke slachtoffer een Chinese studente blijkt te zijn zorgt voor extra emoties en belangstelling. Een vriend van het meisje, die samen met haar geraakt werd toen ze naar de aankomst van de marathon stonden te kijken, is gewond maar, na een operatie, buiten levensgevaar. Het consulaat van China in New York heeft de dood van een Chinese burger bevestigd en contact opgenomen met de twee getroffen families. Een vertegenwoordiger bracht een bezoek aan de gewonde jongeman in het ziekenhuis. In de verklaring van het consulaat staat dat de familie gevraagd heeft persoonlijke informatie over de studente niet bekend te maken. De officiële media hebben aan dat verzoek tot discretie voldaan en de naam van de studente niet genoemd. Commerciële en sociale media, onder andere in Hongkong, houden zich daar niet aan en publiceren foto’s, naam, weibo-account en achtergrond van het slachtoffer.

In de officiële media staan er naast de geschokte en solidaire reacties ook kritische uitspraken ten aanzien van het Westen. Zo schrijft de Global Times dat landen zoals de VS, Rusland, China en het Verenigd Koninkrijk allemaal al slachtoffer geweest zijn van het terrorisme, maar dat westerse landen belang hechten aan de motieven van terreuraanslagen en die daden niet per definitie veroordelen als een bedreiging voor de ‘hedendaagse maatschappijen met hun kwetsbare structuren’. Het gevolg is dat bepaalde plegers van aanslagen in andere landen zelfs beschermd worden en dat er niet genoeg internationale samenwerking is tegen het terrorisme. De krant hoopt dat het Westen op dezelfde manier het terrorisme zal veroordelen als het tegen Chinese en Russische doelwitten is gericht.

Bronnen: Xinhua, SCMP, BBC
verklaring van het consulaat http://newyork.china-consulate.org/eng/zxhd/t1031861.htm

 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *