Gunstige ontwikkelingen voor ngo's beloofd



Ngo's voeren samen campagne op aids-dag.

Ngo’s voeren samen campagne op aids-dag.

Voor de Chinese ngo’s breken binnenkort wellicht zonnige tijden aan. Hun rol in de maatschappij zal groter worden en meer gewaardeerd.

Een belangrijke hindernis bij de werking van ngo’s zal tegen eind 2013 afgebroken zijn, belooft het ministerie van Burgerzaken. Er zijn vier categorieën van niet-gouvernementele organisaties die dan zonder voorafgaand onderzoek en zonder aanbeveling van een derde ambtelijke partij, direct hun aanvraag kunnen indienen bij de overheid. Die aanvraag zal bovendien gericht kunnen worden aan departementen voor burgerzaken op alle niveaus. De voorgenomen wetswijziging zal de baan vrijmaken voor de legalisatie van honderdduizenden ngo’s. Die zijn er immers klaar voor: sinds het Nationale Volkscongres tot het amendement heeft besloten in het kader van de administratieve vereenvoudiging, zijn er massa’s verzoeken en vragen om informatie bij het ministerie binnengekomen. De vier soorten ngo’s die veel gemakkelijker en sneller dan vroeger hun registratie zullen kunnen verwerven zijn: industriële verenigingen, liefdadigheidsorganisaties, groeperingen van sociale dienstverleners en clubs ter bevordering van wetenschap en technologie.

Vandaag opereert naar schatting een miljoen ngo’s in China noodgedwongen zonder licentie of ingeschreven als bedrijf. Een meerderheid zal van de nieuwe regels kunnen profiteren. Een vergelijking met de situatie van de verenigingen die wel erkend zijn wijst daarop: nu zijn er 490.000 officieel legale ngo’s in China en 85% behoort tot de vier hogergenoemde categorieën. Zij die niet tot onder de nieuwe regeling vallen zijn politieke, religieuze, juridische en buitenlandse ngo’s. In Guangdong is er al een proefproject om de registratie te verruimen waardoor 4200 nieuwe ngo’s een kans hebben gekregen en in 19 ander provincies lopen ook van dat soort programma’s.

Mensen in het veld zullen tevreden zijn, maar hebben nog meer verlangens op hun lijstje staan: lagere lokale overheden moeten minder angst hebben dat wanpraktijken van door hen geregistreerde malafide ngo’s hun zullen worden aangerekend worden en het moet ook eenvoudiger worden om aan fondsen te komen, via donaties bijvoorbeeld. In en buiten China verneem je veel meningen over het beleid ten aanzien van de ngo’s. Zo staat in het boek ‘Towards a new development paradigm for 21st century China’ dat de overheid de ngo’s als gelijkwaardige partners moet zien en hun inbreng meer waarderen (Wong) of zelfs verantwoording moet afleggen tegenover de opkomende burgermaatschappij en politieke macht met ngo’s delen (Kin-Man Chan). Het is mogelijk dat de overheid het oor leent aan dit soort adviezen. Wang Jianjun, de bevoegde ambtenaar bij het ministerie van Burgerzaken geeft hierover een exclusief interview aan de officiële krant China Daily, waarin hij zegt dat men met de nieuwe politiek de verenigingen een grotere rol wil laten spelen bij het beheer van sociale zaken. De regering maakt ook een lijst van functies die ze wil en kan overdragen aan ngo’s en zal meer van hun afgevaardigden laten deelnemen aan de congressen van de CPC, van het Nationale Volkscongres en de Politieke Raadgevende Conferentie. Hij heeft ook gezegd: “de status quo is er nu een van ‘streng beperkte registratie, slordige supervisie’ en daar moeten we vanaf. We moeten gaan naar een verruiming, gecombineerd met een betere controle door staat, publiek en media. Er komt dan ook een online platform met informatie zodat de medewerkers van de ngo’s kunnen leren hoe ze hun werking kunnen uitvoeren en verantwoorden.”

Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *