Chinese regering gaat bankkredieten afremmen

De groei in december 2009 was boven de 10 % en tegelijk steeg de inflatie naar 1,9%. In de eerste week van januari werd voor 60 miljard euro aan nieuwe bankkredieten verstrekt (vergelijk dit met het jaartotaal van 950 voor 2009!). Het risico dat de inflatie door de grote geldhoeveelheid sterk toeneemt, dat de speculatie op onverkoopbaar grote appartementen en op de beurs een echte zeepbel wordt, dat er massaal in onrendabele projecten geïnvesteerd wordt, neemt toe.
De voorzitter van de Chinese Bankcommissie heeft gisteren op een vergadering van het Asian Financial Forum in Hongkong verklaard dat China het totaal van de bankleningen in 2010 zal beperken tot 750 miljard euro, een goede 20 % lager dan in 2009. De opstoot van krediet bij het begin van het jaar noemde hij niet ongewoon. Toch verwachten waarnemers binnenkort meer drastische maatregelen van de regering en de nationale bank om het krediet effectief aan banden te leggen. Dit zal echter voorzichtig moeten gebeuren, want investeringen met geleend geld waren de belangrijkste factor van economische groei in 2009. De beurskoersen gingen na de aankondiging meteen naar beneden.
Illustreert een en ander hoe China de limieten van de markteconomie bereikt en de pendel terug begint te zwaaien in de richting van een grotere rol voor planning?
Bron: Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *