Levens redden in de mijnen

reddingsploeg voor een mijn (foto Xinhua)

reddingsploeg voor een mijn (foto Xinhua)


Er wordt gewerkt aan een ‘reddingscapsule’ voor mijnwerkers. Diep in de ondergrond wil men kamers gaan installeren waar mijnwerkers zichzelf in veiligheid kunnen brengen. Daar kunnen ze ademen en voedsel vinden na een instorting of een explosie.
Zhao Tiechui, een topambtenaar van de Staatsdienst voor de Veiligheid op het werk en in de kolenmijnen, heeft de eerste proefprojecten met deze voorziening aangekondigd. De eerste capsules zullen dit jaar worden aangebracht in de mijnschachten zelf. Zodra ze ontwikkeld zijn, komen er technisch meer gesofistikeerde en verplaatsbare reddingskamers. China heeft zich laten inspireren door een voorziening die al in buitenlandse mijnen bestaat, in Zuid-Afrika, Canada en Australië met name. In die landen is Zhao Techui informatie gaan inwinnen. De kolenlagen in Chinese mijnen liggen echter een stuk dieper, gemiddeld 456 m met als diepste 1365 m (ter vergelijking: in Zuid Afrika stopt het graven op 350 m). Dat maakt de kans op dodelijke ongelukken groter en de bouw van aangepaste veiligheidsvoorzieningen des te dringender.
Zhao Tiechui zei ook dat de veiligheid in de mijnen vorig jaar weer wat is verbeterd. Het aantal doden per miljoen ton kolen daalde van 1,18 in 2008 naar 0,89 in 2009. De provincie Binnen-Mongolië (Noordoost-China) kreeg felicitaties omdat, dankzij de investeringen in veiligheid daar, de verhouding tussen het aantal doden en de hoeveelheid productie was teruggebracht tot 0,05. Binnen-Mongolië is nu, voor Shanxi, de provincie waar de steenkoolproductie het grootst is.
In totaal verongelukten volgens officiële cijfers 2631 mijnwerkers, 18 % minder dan het jaar tevoren. Er waren 1616 ongelukken, een daling van 17 %. In Heilongjiang (ook Noordoost-China) gebeurde de ramp waarbij het meeste slachtoffers vielen, 108 doden in november 2009.
China, dat zijn energie nog altijd voor een groot deel uit steenkool moet halen, is gedwongen om de productie elk jaar weer op te drijven. Vorig jaar werd er 2,95 miljard ton geproduceerd en dat wordt dit jaar nog meer. Er is dus veel werk aan de winkel voor de mensen van de veiligheid op het werk, die al vele jaren een hardnekkige strijd voeren om de veiligheidssituatie in de Chinese mijnen op een aanvaardbaar peil te brengen.Hun diensten hebben 1088 onveilige, kleine mijnen laten sluiten in 2009, en het is de bedoeling om het aantal kleine mijnen te reduceren tot 10.000 tegen december van dit jaar. Zeventig % van de ongevallen zou in die kleine mijnen gebeuren.
Bron China Daily
mijnwerkers China (Xinhua)

mijnwerkers China (Xinhua)

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar