Chinese topdiplomaat distantieert zich van complottheorie

De Chinese ambassadeur in Washington heeft gezegd dat het ‘crazy’ is het gerucht rond te strooien dat het coronavirus uit een Amerikaans militair laboratorium zou komen. Hij bevestigt daarmee het officiële standpunt waarover twijfel was ontstaan na onvoorzichtige uitlatingen op twitter van een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

De Chinese ambassadeur in Washington, Cui Tiankai, gaf een interview aan het Amerikaanse medium “Axios on HBO”. Daarin stelt hij expliciet dat China geen geloof hecht aan samenzweringstheorieën die stellen dat het coronavirus afkomstig is uit een Amerikaans militair laboratorium.

Een maand eerder had Cui al hetzelfde standpunt verdedigd op het CBS programma “Face the Nation”.

Verwarring en provocaties

woordvoerder Zhao Lijian

Recentelijk was echter twijfel ontstaan over het Chinese standpunt. Op 12 maart had een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, op Twitter de mogelijkheid vermeld dat het virus toch uit een Amerikaans lab kon komen.

Hij verwees naar een verklaring van het hoofd van het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) Robert R. Redfield tijdens een hearing diezelfde dag in het Amerikaanse Congres. Redfield verklaarde dat van een aantal griepoverlijdens in de VS door onderzoek achteraf was vastgesteld dat het om COVID-19 ging.

Daarop borduurde Zhao verder: ‘Het CDC was op heterdaad betrapt. Wanneer was de eerste COVID-19 patiënt in de VS? Hoeveel mensen zijn er besmet? In welke hospitalen liggen die? Het kan het Amerikaanse leger zijn dat de besmetting naar Wuhan bracht. Wees transparant! Maak uw gegevens bekend! De VS zijn ons uitleg schuldig!’

Zhao deelde ook een artikel met de complottheorie: Het virus zou door een incident in een Amerikaans militair labo voor biologische wapens – dat intussen gesloten is- een aantal Amerikaanse militairen besmet hebben in augustus. Vierhonderd Amerikaanse militairen namen in september-oktober deel aan militaire spelen in Wuhan. Zij zouden het virus in Wuhan binnen gebracht hebben.

Het is twijfelachtig of de emotionele reactie van Zhao door de Chinese regering gedekt werd. Feit is dat hij reageerde op een moment dat de VS volop begonnen China de schuld te geven voor de pandemie.

De Amerikaans Nationale Veiligheidsadviseur Robert O’Brien verklaarde immers op 11 maart dat China de uitbraak in Wuhan in de doofpot wilde stoppen. Daardoor heeft volgens hem ‘de wereld twee maanden verloren om te reageren’. In die periode ‘ konden we wat in China gebeurd is en wat nu in de wereld gebeurt dramatisch ingeperkt hebben’.

De beschuldiging van doofpotoperatie klopt niet. Chinese dokters ontdekten pas op 28 december dat er een ongewoon ziektebeeld bij patiënten in Wuhan was en alarmeerden de plaatselijke gezondheidsdiensten die de zaak onderzochten. Op 31 december werd de Wereldgezondheidsorganisatie verwittigd dat er een nieuwe onbekende ziekte opgedoken was. Op 7 januari werd het virus voor het eerst geïsoleerd en op 11 januari communiceerde China al de genetische code van het virus. Men kan China verwijten dat het zelf te traag reageerde omdat de besmettelijkheid en dodelijkheid van het nieuwe virus aanvankelijk onderschat werd, maar van doofpot of achtergehouden informatie is er geen sprake. De VS wisten vanaf begin januari dat er iets aan de hand was maar bereidden zich niet ernstig voor.

De Amerikaanse president Trump zou enkele dagen later de tweet van Zhao gebruiken als rechtvaardiging om systematisch te spreken over het ‘Chinese virus’ in plaats van het corona virus.

Volgens rapporten in de Amerikaanse media lanceerde de Amerikaanse Veiligheidsraad op 20 maart een communicatieplan voor een aantal federale agentschappen , waarbij China ervan beschuldigd wordt ‘een doofpotoperatie uit te voeren en een wereldwijde pandemie te scheppen’

Geen sprake van complot

Intussen heeft China de puntjes op de i gezet. Er is geen sprake van een uit de VS ingevoerd virus. Cui zei tijdens het “Axios on HBO” interview: ‘Er zijn mensen die zeggen dat deze virussen komen uit een of ander militair laboratorium, geen Chinees, misschien een Amerikaans. Hoe kan je al die onzin geloven? ‘

Daarop confronteerde de reporter de ambassadeur met de tweet van Zhao. Cui antwoordde tot tweemaal dat hij de vertegenwoordiger van China, het Chinese staatshoofd en de regering is in de VS en in hun naam spreekt. Over Zhao zei hij nog: ‘ Je kan proberen de verklaring van iemand anders te interpreteren. Het is niet mijn rol noch mijn verantwoordelijkheid het standpunt van iedereen aan u uit te leggen’.

Geng Shuang, ervaren woordvoerder Buitenlandse Zaken China

Op een persconferentie op 23 maart verklaarde een andere woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Geng Shuang: ‘De oorsprong van het nieuwe coronavirus is een wetenschappelijk probleem dat wetenschappelijk en professioneel onderzoek vraagt. Er is een duidelijke consensus binnen de Wereldgezondheidsorganisatie en de internationale gemeenschap dat een virus niet aan een land, regio of etnische groep kan gelinkt worden en dat dit soort stigmatisering moet verworpen worden.’

Het standpunt van de ambassadeur en de Chinese regering is gebaseerd op wat wetenschappers zeggen. Er is geen enkele geloofwaardige epidemioloog in de wereld die elementen aangebracht heeft om te zeggen dat het virus van elders dan China komt. De wetenschappers denken dat het virus afkomstig is van levende dieren die op de markt in Wuhan, waar de eerste gevallen ontdekt werden, verkocht werden.

Bronnen: South China Morning Post, Axios, CBS, Ministerie Buitenlandse Zaken van China

Print Friendly, PDF & Email

7 comments for “Chinese topdiplomaat distantieert zich van complottheorie

 1. “De oorsprong van het nieuwe coronavirus is een wetenschappelijk probleem dat wetenschappelijk en professioneel onderzoek vraagt.”
  Klopt. De visie van Cui Tiankai is een politiek standpunt zonder wetenschappelijke basis.

  “Er is geen enkele geloofwaardige epidemioloog in de wereld die elementen aangebracht heeft om te zeggen dat het virus van elders dan China komt.”
  Klopt niet. Redfield van het Amerikaanse CDC weerlegt de bewering onrechtstreeks. Italiaanse en Spaanse wetenschappers hebben aanwijzingen dat het virus minstens vanaf januari al in hun land aan het verspreiden is. Ook de Chinese Zhong Nanshan zei dat de oorsprong van het virus niet noodzakelijk in Wuhan te situeren is.

  De mogelijkheid dat het virus uit een Amerikaans lab komt, is theoretisch niet uit te sluiten. De eis tot Amerikaanse transparantie van Zhao Lijian is een gerechtvaardige vraag. In Amerika wordt er al hier en daar vragen gesteld.

 2. De heersende visie in België/Nederland is dat het nieuwe coronavirus afkomstig is uit (de natuur of uit een lab in) Wuhan/China. Dit hoeft wetenschappelijk niet te kloppen. Er zijn andere denkpistes. Daarom moet minstens ook een heersende visie uit China aan bod komen op ChinaSquare. Zie OVER op de website.

  Er is op dit ogenblik geen sluitend antwoord op de vraag over de oorspong van het virus. Maar een denkpiste vooraf bestempelen als complot is voorbarig en minstens niet-wetenschappelijk. Een denkpiste hoeft niet helemaal te kloppen. Er wordt enkel gevraagd naar transparantie uit Amerika waaruit mogelijks antwoorden gewonnen kunnen worden over de oorsprong van het SARS-CoV-2 virus en de mogelijke oorzaken van andere abnormaliteiten in Amerika zoals de hoge aantallen doden als gevolg van het gebruik van de e-sigaret en de seizoensgriep. Ook Amerikanen en Europeanen hebben het recht op de waarheid.

 3. “None are more hopelessly enslaved than those who falsely believe they are free.”

  In China is vrij debat nog mogelijk. In het Vrije Westen is er een overvloed aan vertrouwen en staan de conclusies al klaar voor elk debat. Doe zo verder! En zeker niet opgeven!

 4. Nobelprijswinnaar Luc Montagnier, de Fransman die in 1983 hiv ontdekte en daarvoor de Nobelprijs kreeg, beweert dat het nieuwe coronavirus niet van natuurlijke oorsprong is en in een laboratorium moet zijn ontstaan.Montagnier deed de uitspraken bij de Franse zender CNews.Volgens een rapport, waar “NBC-nieuws Londen” inzicht in had, werd de Wuhan laboratorium gesloten in oktober vorig jaar, omdat er een “gevaarlijk incident” tussen de 6 en 11 Oktober was. In dat rapport staat ook, dat in de zwaar beveiligde sectie van het Wuhan Institute waren mobiele telefoons niet actief van 7. tot 24. oktober 2019. Wereldberoemde Russische microbioloog Petr Chumakov beweerde dat het nieuwe coronavirus dat verantwoordelijk is voor de COVID-19-pandemie het resultaat was van Wuhan-wetenschappers die “absoluut gekke dingen” deden in hun laboratorium.

 5. Vijftien jaar geleden ontsnapte het MKZ-virus via een lek in de riolering uit een Engels BSL4-lab. Ergens kan een klein foutje zitten, en ook door een menselijke fout zou een virus onbedoeld naar buiten kunnen komen.Dat zou in Wuhan gebeurd kunnen zijn.In 2004 gebeurde dat ook met een SARS-virus vanuit een laboratorium in Beijing…Het SARS-CoV2( Covid-19)-coronavirus heeft dezelfde genen als het SARS-CoV1 virus van 2003.Het genetische materiaal van SARS-CoV2 komt namelijk voor 96,11 procent overeen met een SARS-virusstam die RaTG13 wordt genoemd.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *