Chinese voetbalbond duldt geen onverdraagzaamheid

De nationale Chinese voetbalbond heeft de onverdraagzame uitlatingen van een fan tegen een Turkse speler veroordeeld.

Een supporter van Jiangsu Suning Football Club had Burak Yilmaz, een Turkse sterspeler voor Beijing Guoan Football Club beledigd op een Sina Weibo account.

Incident na de match

De blog gaat schuil onder de naam Jiangsu Soccer Newspaper, maar heeft niets met de club Jiangsu Suning te maken. De ‘voetbalfan’ had een anti-islamitische zin gepost over een hamburger met varkensvlees, met de bedoeling Yilmaz te beledigen of te provoceren.

Incident tijdens de match

Het is mogelijk dat de blogger gefrustreerd was over de magere resultaten van zijn club uit Jiangsu die per se moest winnen tegen die uit Beijing, maar daar niet in slaagde. Er kan ook een verband zijn met incidenten die waren voorgevallen tijdens een wedstrijd tussen Chinese Super League clubs Jiangsu Suning en Beijing Guoan. Burak Yilmaz had Li Ang, een speler van Suning een klap gegeven. De Turk had zich naar eigen zeggen niet kunnen beheersen, nadat een Braziliaanse speler van Suning gespuwd had naar hem en Li Ang een beledigend gebaar had gemaakt. Yilmaz kreeg een rode kaart, Li een gele. De spelers en Gianluca Zambrotta, de assistent-coach van Suning, zijn in Beijing voor een tuchtcommissie verschenen. Het komt voor dat buitenlandse, dik betaalde sterren zich misdragen in het Chinese voetbal.

Reacties

Guoan, de club uit Beijing waar Yilmaz speelt, berichtte op zijn Weibo: ‘een voetbalveld valt niet buiten de wet. Voetbalincidenten mogen geen aanleiding zijn voor conflict na de wedstrijd, of erger nog, om iemands persoon of religie te beledigen’. De club Guoan zal de persoon achter het bericht op ‘Jiangsu Soccer Newspaper’ gerechtelijk laten vervolgen en verzamelt daartoe bewijsmateriaal.
De ‘Jiangsu Soccer Newspaper’ blog heeft hierop een verontschuldiging gepubliceerd tegenover Yilmaz en Beijing Guoan. De beledigende post is verwijderd en de gebruikersnaam van de blog is veranderd in ‘Jiangsu Soccer Observer’.

Halt aan onverdraagzaamheid!

De Chinese Football Association gaf op zijn beurt een verklaring uit. ‘Wij zijn sterk gekant tegen het gebruik van voetbal om godsdienstige discriminatie te propageren of iemands geloof te beledigen. Dat soort praktijken veroordelen wij nadrukkelijk. Voetbal moet positieve energie uitstralen’, staat er op de Weibo van de CFA.
Global Times, sports.yahoo.com, footballexpert.com

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Chinese voetbalbond duldt geen onverdraagzaamheid

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.