Chongqing heeft nieuwe burgemeester (upd)

Chongqings burgemeester Wang Hongju heeft een jaar voor zijn pensioen zijn ontslag ingediend. Hij werd reeds vervangen door vice-burgemeester Huang Qifan die uit Shanghai kwam en reeds instond voor nijverheid en financiën. Uitgerekend deze week werden in Chongqing tijdens de tweede reeks processen tegen de lokale maffia en hun beschermheren opnieuw enkele doodstraffen uitgesproken. .

In de mededeling over het ontslag wordt geen verband gelegd met de maffia-affaire, maar wordt enkel gezegd dat Wang Hongju één jaar stond voor zijn pensioenleeftijd. De nieuwe burgemeester Huang Qifan is 52 jaar oud en werkte voor zijn overplaatsing  in de lokale administratie van Shanghai. In 2001 werd hij dus overgeplaatst naar Chongqing om er vice-burgemeester te worden. Hij moest in Chongqing het dynamisme van Shanghai overbrengen en heeft niet gefaald in dit opzet. Wapenfeit in dit streven was onder meer de massale investering die HP en Foxconn beloofden voor een laptopproductiecentrum en het laatste nieuws betrof het voornemen om in de stad een ontwikkelingszone te maken met lage koolstofuitstoot. (Zie CCTV-video)
Smet op het blazoen van Chongqing zijn natuurlijk wel de banden tussen lokale maffiabenden en hun

Verdachten uit tweede reeks

Verdachten uit tweede reeks

beschermheren binnen het apparaat. Een eerste trein processen werd reeds afgewerkt met het uitvoeren van onder meer twee doodvonnissen. De tweede reeks processen startte deze week. De beschuldigingen luiden moord, illegaal wapenbezit, afpersing en geld witwassen. Ditmaal werd onder meer een gang berecht met 43 bendeleden die 4 moorden op hun geweten hebben.  Vijf doodstraffen werden uitgesproken waarvan vier met twee jaar uitstel. De 38 andere verdachten kregen straffen van een paar jaren tot levenslang. Drie andere processen zijn ook bezig. In de actie tegen de corruptie werden tot 2900 verdachten aangehouden, waarbij 14 hoge verantwoordelijken en politieofficieren. Na de tweede trein volgt nog een derde trein processen en de berechting van de topverdachte politiechef volgt nog later.
Nog vorige week was een hoge partijdelegatie uit de provincie Guangdong op bezoek in Chongqing. Voormalig partijleider te Chongqing en huidige partijbaas in te Guangdong Wang Yang was te gast van huidig partijleider Bo Yibo. Wang werd vergezeld door een 1000-koppige delegatie van zakenlui die voor 50 miljard yuan deals afsloot in Chongqing. Wang en Bo Yibo poseerden eensgezind voor de pers.
Bron: SCMP, China Daily
Lees ook enkele uitspraken van Huang in het dossier Chongqing

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *