Op World Aids Day krijgt Yunnan een homobar van de overheid

Dali, een administratieve eenheid met 3,3 miljoen inwoners en een stad, Dali City, van 600.000 in de zuidelijke provincie Yunnan, krijgt een homobar met overheidssubsidie. De financiering wordt beheerd door de ‘Bond van Dali voor gezondheidszorg bij HIV/Aids’, een ngo die ook instaat voor de aidspreventie in de streek. Van de 12.000 euro waarover de Bond mag beschikken, gaat de helft naar het opzetten van de bar.
Toen het ministerie van Volksgezondheid bekendmaakte dat 32 % van de recente HIV-infecties voorkwam onder homo’s, was dat een stimulans voor het project.  Dokter Zhang Jianbo, een woordvoerder van de ngo, zegt dat de bar een goede manier is om te communiceren met de gemeenschap van homo’s, doorgaans een moeilijk te bereiken groep.
Geng Le van de grootste portaalsite voor homo’s in China, Danlan.org , met een Engelstalige pagina voor Chinees nieuws http://en.danlan.org/list_1_2.htm, vindt het best een goed idee. “Gays moeten zich in ons land nog te vaak achter de computer verschuilen”, zegt hij. “Gay bars geven ons de kans mekaar te ontmoeten en een gemeenschap te worden”.
Tot 1997, toen de wet veranderd werd, kon je in de Volksrepubliek, nog als homo worden vervolgd voor ‘losbandigheid’. In 2001 werd liefde voor en seks met iemand van hetzelfde geslacht geschrapt van een een nationale lijst met psychologische aandoeningen. Er zijn statistieken die de omvang van de bevolkingsgroep die gay is op 30 miljoen mensen schat. Sinds duidelijk werd dat zij meer dan andere groepen kans lopen op een HIV-besmetting, is de overheid meer belangstelling voor ze gaan tonen.
Tong Ge, een socioloog die samen met anderen in 2007 het boek ‘A Guide for HIV Prevention Among Men Having Sex With Men’ schreef, vindt dat veel overheidsambtenaren nog heel wat  te leren hebben. In hun voorlichting sluipen nog achterlijke en lasterlijke meningen over gays, ze laten de politie extra hard optreden tegen plaatsen waar veel homo’s komen. Tong Ge vindt de bar een teken van goede wil, maar voordat een bar goed draait, gaat er heel wat tijd overheen en Tong vreest bovendien dat het initiatief kan misbruikt worden. In andere provincies bijvoorbeeld kunnen ambtenaren erop uit zijn hun imago te verbeteren en een façade te creëren om een beleid te verhullen dat nog te vaak gebaseerd blijft op onwetendheid, vooroordelen en discriminatie.
Bron: SCMP
Zie ook CCTV-video over de bar

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *