Chongqing krijgt derde Singapore project

Niet Xian of Chengdu maar Chongqing krijgt het derde groot Singaporees samenwerkingsproject in China. Het thema wordt “moderne verbindingen en diensten”. Dit werd bekend tijdens het bezoek van Xi Jinping aan de stadstaat.

xijinpsingapr

Chinese en Singaporese president


Totnutoe heeft Singapore in China twee grote projecten gelanceerd: het Suzhou Industrial Park (1994) en de Tianjin Eco-city (2008). Nu komt daar een derde project in bij in het westelijke Chongqing dat hiervoor concurrenten Xian en Chengdu wist te verslaan. Dit werd gisteren door Xi Jinping bekend gemaakt tijdens het staatsbanket in Singapore. Chongqing heeft voor het project een gebied van 20 km2 vrijgemaakt waarvan het district Longsheng de kernzone wordt. Gezien het thema van de zone “moderne verbindingen en diensten “ is, bestaan de geplande projecten uit een geïntegreerde logistieke zone met zowel een luchtvaart als een haven logistieke hub; uit een zone voor moderne diensten zone waar Singaporese firma’s onder meer boekhoudkundige en wetsdiensten aanbieden en ook uit een “slimme stad”-zone voor cloud computing diensten en voor big data verwerking. Verwacht wordt dat het project een bijkomende stimulans betekent ter ontwikkeling van westelijk China.
President Xi Jinping kwam gisteren aan voor zijn tweedaags bezoek aan Singapore dat dit jaar 50 jaar bestaat. Sinds de stadstaat 25 jaar geleden betrekkingen aanknoopte, steeg de bilaterale handel vorig jaar tot $ 79 miljard wat 28 maal groter is dan 20 jaar geleden. Xi merkte op dat Singapore nu de grootste handelspartner van China is en dat het ook een van de eerste landen was die betrokken was bij de open deur politiek naast het feit dat het een belangrijk verhandelingscentrum is voor de Chinese renminbi. Xi Jinping stelde voor om de samenwerking te verdiepen. De twee landen tekenden ook een reeks samenwerkingsakkoorden op het vlak van onderwijs, douane, financiën en stedelijk bestuur. Beiden gaan ook praten over een verbeterde versie van hun zeven jaar oud vrijhandelsverdrag. Xi sprak eveneens voor de National University of Singapore over “Een dieper partnerschap om de Aziatische voorspoed te verbeteren” waarbij hij onder meer de hoofdlijnen schetste van de Chinese politiek in de Zuid-Chinese zee.
Bronnen: China Daily, Straits Times
 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar