Communistische Jeugdliga wordt hervormd

De Communistische Jeugdliga wordt afgeslankt. Er komt minder bureaucratie en ze moet meer werk verrichten aan de basis. Dinsdag heeft de Communistische Partij in een communiqué bekend gemaakt dat de Communistische Jeugdliga  hervormd wordt. Eind 2015 had de liga 87 miljoen leden tussen 14 en 28 jaar.

Communisitsche Jeugdliga

Congres in 2013


Het centraal comité en de provinciale comités worden kleiner. Meer personeel zal op het arrondissementsniveau en in de basis-afdelingen werken. Bureaucratische procedures worden gestroomlijnd. De leidende comités en de congressen moeten beter de gewone leden vertegenwoordigen. Het centrale comité moet een grotere rol geven aan de congres-afgevaardigden door rapporten en te luisteren naar hun voorstellen. Die afgevaardigden moeten meer aandacht hebben voor de mening van basisleden en gewone jongeren.
Kaderfuncties in de liga moeten dienen als voorbereiding op een loopbaan in de Partij of bij de overheid. Voor die functies moeten talentrijke leden van de Jeugdliga die ‘jonge mensen kennen, begrijpen en graag met jongeren omgaan’, aangetrokken worden. De selectiecriteria moeten soepel zijn, maar voor gespecialiseerde functies moet men zich wel strikt aan de vereisten houden. De evaluatie van de werking moet beter, met meer inbreng van de basisorganisaties. Kaderleden moeten het grootste deel van hun tijd besteden aan direct werk met jonge mensen. Elk kaderlid moet regelmatig contact onderhouden met een honderdtal gewone leden, luisteren naar hun zorgen en opmerkingen en activiteiten voor hen organiseren. De Jeugdliga heeft de taak om de jonge mensen achter de Partij te scharen. De organisatie moet ook niet-leden helpen, de rechten van tieners beschermen en beter gebruik maken van het internet. De liga moet verder nauwere banden uitbouwen met diverse sociale organisaties, en alle leden worden opgeroepen om zich officieel als vrijwilliger op te geven.
Het financieringsmechanisme van de liga wordt versterkt, maar daarover geeft het officiële communiqué geen details. In mei dit jaar werd het werkingsbudget gehalveerd van 624 naar 306 miljoen yuan.
De hervorming komt er na een oproep van president Xi om de politieke rol van de organisatie te verbeteren en dient volgens de officiële mededeling ook om de leiding van de Partij over de liga te verbeteren. Eerder dit jaar kwam de Jeugdliga onder vuur in de Chinese media in verband met corruptieschandalen, bureaucratie en inefficiëntie en kreeg de leiding het verwijt te veel met haar eigen belangen bezig te zijn. De Centrale Commissie voor Inspectie van de Discipline van de Partij verweet de liga dat ze haar missie, jonge mensen een ideologisch kompas bezorgen, verwaarloosde. Global Times noemde de liga ‘elitair en inefficiënt’. President Xi zelf sprak van ‘aristocratisch’ leiderschap. In april gaf het centraal comité van de liga zelf een verklaring uit waarin ze beloofde de corruptie uit te roeien en vast te houden aan ‘strikte politieke discipline’.
Buitenlandse waarnemers denken dat Xi met deze hervorming zijn positie na het volgend partijcongres in 2017 wil verstevigen. De Communistische Jeugdliga is traditioneel een plaats waar opkomende partijleiders het vak leren en won aan invloed als ‘progressieve’ groep binnen de Partij in de jaren 80. De huidige premier en de vorige president komen uit de liga. Dat heeft geleid tot de speculatie dat er in de Partij zoiets als een jeugdliga-fractie bestaat en dat Xi die het liefste zou willen ontmantelen. De voornaamste beleidsmedewerker van Hu Jintao, de vorige president, was Ling Jihua een man die ook uit de Jeugdliga kwam en die eerder dit jaar  tot levenslang werd veroordeeld wegens corruptie.
Bronnen: People’s Daily, China Daily, SCMP, Financial Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *