Belangwekkend evenement over corruptiebestrijding in China in de Europese hoofdstad.


MadariagaOp 9 juli hebben twee Europese organisaties in Brussel een studieconferentie over ‘Corruptie bestrijden in China’ georganiseerd. De keynote spreker was Cui Shaopeng, een belangrijke speler in de anti-corruptiecampagne van de CPC.

Hier volgt een samenvatting van zijn presentatie en van zijn antwoord op vragen uit het publiek. Onderaan staat meer informatie over het evenement en over de ander sprekers.

Cui Shaopeng, Secretaris-Generaal van het dagelijks comité van de Centrale Commissie voor Inspectie van de Discipline, opent met de uitspraak dat de CPC onder andere is ontstaan in de strijd tegen de corruptie van het oude China van voor 1949. De partij is die strijd altijd blijven voeren, zij het met wisselende intensiteit, methoden en succes. De partij dient de belangen van de bevolking. Daarom moet zij de corruptie aanpakken en doet ze dat met de hulp van het publiek. Het is de voornaamste uitdaging voor de nieuwe leiding, aangevoerd door Xi Jinping. Cui kondigt ook aan dat de voortdurende economische en administratieve hervormingen de kansen op rent-seeking gevoelig zullen verminderen. De partij en de overheid willen hun functionarissen de mogelijkheden ontnemen om voordelen te behalen zonder productief werk of welvaartsvermeerdering, door hen de toegang tot bepaalde economische activiteiten te ontzeggen. ‘Wij zullen bij de markthervormingen de vaart erin houden en de tussenkomst van ambtenaren en overheid beperken. We zijn vastbesloten administratieve goedkeuringsprocedures op alle niveaus te verminderen en ervoor te zorgen dat overheden efficiënt, onkreukbaar en transparant blijven.’ Binnenkort worden er nieuwe, meer gedetailleerde regelingen bekendgemaakt voor de dagelijkse praktijk van functionarissen en rijksambtenaren en de straffen zullen nog strenger worden.
Europenan Committee

De conferentie over ‘Corruptie bestrijden in China’ werd georganiseerd door de Madariaga – College of Europe Foundation met de medewerking van en in het gebouw van het European Economic and Social Committee. Andere sprekers waren Jonathan Peel, van het European Economic and Social Committee, opiniemaker Eric Li, een venture capitalist en politicoloog en Dr. Anja Senz, directrice van het Konfuzius-Institut Metropole Ruhr, Universiteit van Duisburg-Essen. Liao Ran van Transparency International zou verder optreden maar was verhinderd. Moderator was Pierre DEFRAIGNE, de Algemene Directeur van de Madariaga-College of Europe Foundation.

De pdf van het hele evenement kan worden gedownload via  http://www.madariaga.org/publications/reports/868-fighting-corruption-in-china

De presentaties van Eric Li, Anja SENZ en Liao RAN staan op de website van de Madariaga-College of Europe Foundation onder de volgende link  http://www.madariaga.org/events/past-events-2013/852-fighting-corruption-in-china
Op Chinasquare is de samenvatting in het Nederlands te vinden.
http://www.chinasquare.be/achtergrond/drie-genuanceerde-visies-op-de-strijd-tegen-corruptie-in-china/

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *