Watersnood treft bevolking en bedreigt oogsten (upd)


132644324_21nHet noordoosten van China heeft te lijden van de ergste overstromingen sinds jaren. Alles op alles wordt gezet om levens te redden en de najaarsoogst te beschermen. Ook het zuiden is getroffen en de berichtgeving stemt tot nadenken.

Sinds 14 augustus regent het bijna onafgebroken in Liaoning, Jilin en Heilongjiang. De officiële balans tot nog toe: 85 dodelijke slachtoffers, 105 vermisten, 360.000 te evacueren mensen. De stoffelijke schade wordt geschat op een economisch verlies van 16,14 miljard yuan (2 miljard euro), onder andere doordat 60.000 huizen zijn ingestort en 787.200 hectare landbouwgrond is aangetast en daarvan zal 256.000 hectare totaal geen oogst opleveren. Miljoenen mensen worden door de gevolgen van het noodweer getroffen. Niet alleen in het gebied zelf is dat het geval: de graanoogst van het najaar komt in gevaar. Het noordoosten levert een groot deel van de graanproductie. In 2012 kwam 23 % van het Chinese graan uit de provincies daar, waaronder 15% van de rijst en bijna de helft van de mais. Vooral de toestand in Heilongjiang baart zorgen. Daar wordt volgens deskundigen het meeste mais geteeld van alle provincies in China, met een oppervlakte van 6 miljoen hectare in 2012, een belangrijke bijdrage aan de nationale voedselzekerheid en de voorraad veevoer. De noordelijkste, aan Rusland grenzende, provincie leverde ook 62 miljoen ton graan in 2012. De oogst werd al in het voorjaar bedreigd: ook toen was de oorzaak de hevige regenval. In de met water doortrokken grond konden de boeren pas laat ploegen en zaad planten, wat de groeitijd heeft bekort. Het is ook in Heilongjiang dat het meeste melk wordt geproduceerd. Het waterpeil stijgt er nog steeds en tegen het eind van de maand vreest de hydrologische dienst daar voor overstromingen die het alarmpeil met 2 meter kunnen overtreffen. De president, de premier en vicepremier Wang Yang (die vier dagen rondgereisd heeft in het rampgebied) hebben dan ook de hulpverleners en de bevolking opgeroepen om mensen te redden en te helpen bij de wederopbouw. Meer dan 5000 militairen uit het legeronderdeel Shenyang zijn ingezet. De regering heeft Rusland bedankt voor de medewerking en de inspanningen om de druk op de rivieren in Heilongjiang te laten afnemen door de eigen overstroomde rivieren naar reservoirs af te leiden.

Ook het zuiden lijdt

Ook in de zuidelijke provincies Guangdong, Guangxi en Hunan voltrekt zich een natuurramp. Daar zijn meer dan 8 miljoen mensen getroffen door een tyfoon, gecombineerd met overstromingen ten gevolge van hevige regens. De provincie Guangdong lijdt het meeste: 22 doden zijn daar gevallen, het aantal mensen dat ernstig nadeel heeft ondervonden is al 6,67 miljoen en de schade in Guangdong bedraagt volgens het voor de hulpverlening bevoegde ministerie 8,63 miljard yuan. Dat is het grootste deel van de totale schade die er in de zuidelijke gebieden zou zijn, tien miljard.

In de schijnwerper

Verschillende media maken melding van kritiek, hoofdzakelijk via de sociale media en vooral in Guangdong, op de hulpverlening. Sommige lokale overheden verwerpen de opmerkingen en zijn van mening dat ze hun uiterste best doen. Global Times gaat op het verschijnsel in. De krant schrijft dat het nu de voornaamste taak is om mensenlevens te redden en eigendommen in veiligheid te brengen, maar dat een juiste informatie van het publiek en een correcte omgang met de kritische media en burgers ook van levensbelang is. Nog teveel lagere overheden hebben niet door dat de tijden veranderd zijn en dat communicatie belangrijker is geworden. Een goede communicatie zal het moreel van de mensen in rampgebieden opkrikken en het vlotte verloop van het reddingswerk en de wederopbouw bevorderen. Het valt op dat de BBC in zijn overzicht van de Chinese media alleen dit ene punt van de onvrede op internet over tekortkomingen van de regering eruit haalt en het zo groot mogelijk probeert voor te stellen.
 

Bronnen: Xinhua, China Daily, Global Times, BBC
lees ook
http://www.chinadaily.com.cn/cndy/2013-05/11/content_16491837.htm

http://news.xinhuanet.com/english/china/2013-08/19/c_132644268.htm
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-china-23764571
http://www.globaltimes.cn/content/804982.shtml#.UhN2gn90n4V

132644351_21n       1 mais

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *