Corruptie: van parlement naar gevangenis

Voor het eerst zijn er namen geplakt op de corrupte netwerken, al is er nog geen officiële bevestiging. Eerder is er al gezinspeeld op het bestaan van dat soort groepen. Gewezen topleider Zhou Yongkang is vijand nummer 1. Intussen vonden weer twee sensationele aanhoudingen wegens corruptie plaats.

FAW voorzitteri in betere tijden

FAW voorzitter in betere tijden

De belangrijke Chinese media baseren zich op een artikel op de website van het economische magazine Caijing  om zich te verdiepen in het verschijnsel van mogelijke netwerken van corruptie. Aanleiding is het overlijden van de gewezen generaal Xu Caihou, tegen wie er een onderzoek liep.
Zhou Yongkang, gepensioneerd lid van het Permanente Comité van het Politbureau en tijdens zijn loopbaan hoogste verantwoordelijke voor de binnenlandse veiligheid, werd vorig jaar aangehouden. Caijing heeft het nu over nauwe banden en gedeelde politieke en economische belangen met een aantal andere topfiguren.

Xu Caihou was ondervoorzitter van de Centrale Militaire Commissie en overleed deze week aan kanker. Ling Jihua was als minister verantwoordelijk voor het Eenheidsfront (de werking met de andere politieke partijen in China). Li Dongsheng was viceminister voor Openbare Veiligheid. En Bo Xilai was lid van het Politbureau met de ambitie in 2012 door te stoten naar de hoogste leiding. Ze bevoordeelden bevriende ondernemingen en ontvingen steekpenningen. Zhou Ruijin, een voormalige adjunct hoofdredacteur van het partijblad Volkskrant heeft het over een “groot corrupt netwerk” dat “familie-, fractie- of groepsgericht” was. In dit kader is het belangrijk dat het onderzoek in de zaak Xu Caihou voortgezet wordt, ook na het overlijden van de hoofdverdachte.

Van parlement naar gevangenis

Een sensationele bevestiging dat de anticorruptiestrijd onverminderd doorgaat kwam er deze week. Nauwelijks een uur na het afsluiten van de parlementaire zitting op 15 maart, werden twee afgevaardigden aangehouden in hun hotel in Beijing. Tegen Qiu He, tweede partijsecretaris voor de provincie Yunnan, loopt een onderzoek betreffende grondtransfers en vastgoedprojecten in Kunming. Qiu is 58 en was voorheen ook al partijsecretaris van de stad Kunming en vicegouverneur van de provincie Jiangsu. Hij is plaatsvervangend lid van het Centraal Comité. Hij stond bekend door het nemen van maatregelen om het bestuur transparanter te maken door de telefoonnummers van alle kaderleden openbaar te maken; ook kwam hij op voor privatisering van onderwijs en gezondheidszorg.
Xu Jianyi maakte deel uit van de afvaardiging van de provincie Jilin. Hij is voorzitter van autoproducent FAW, een groot staatsbedrijf dat al lange tijd samenwerkt met Volkswagen en Toyota. Xu werkte het grootste deel van zijn carrière bij FAW waarvan hij sinds 2007 voorzitter is. Tussendoor werd hij ook nog burgemeester van Jilin stad en vicegouverneur van de provincie. Bij FAW werkte hij aan een beursintroductie. Er was kritiek op hem over te weinig transparantie bij de betrekkingen met verdelers en leveranciers.

In augustus vorig jaar zijn drie andere topkaders van het bedrijf in verdenking gesteld. Autoverdelers moesten steekpenningen betalen en er waren ook duistere operaties met gronden en villa’s. In 2014 werd Song Lin, de voorzitter van een ander groot staatsbedrijf, China Resources Group, al aangehouden. Momenteel zijn 13 teams van inspecteurs bezig 26 zeer grote staatsbedrijven uit te kammen.

Volgens Xu Jinhui, directeur van het Anticorruptie Departement van het Opperste Parket zijn de meest corruptiegevoelige sectoren minerale grondstoffen (waaronder olie), grondtransfers, aanbestedingen voor ontwikkelingsprojecten, en toepassing van de wetten. Er zijn ook regionale concentraties, met de provincies Shanxi, Sichuan en Yunnan als uitschieters. Shanxi zoekt momenteel vervanging voor 300 corrupte kaders. Chen Xu, procureur-generaal bij het parket van Shanghai pleit voor een speciale wet die als basis moet dienen voor sterkere controle en bestraffing van corrupte ambtenaren.

Bron: China Daily, Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *