Corruptievirus nog niet verslagen

Vorig jaar onderzocht de anti-corruptie commissie 178 gevallen en werden 22 top financiële verantwoordelijken onderzocht waar een totale som van 1,9 miljard yuan mee gemoeid was. Recentelijk liep de politiecommissaris uit Chongqing nog tegen de lamp en werd voormalig topman van de China Insurance Regulatory Commission Xiang Junbo veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 jaar.

Caixin rapporteert dat de anti-corruptiewaakhond CCDI 178 gevallen van financiële corruptie heeft onderzocht. 22 financiële topverantwoordelijken werden in hechtenis genomen en deze onderzoekingen naar corruptie betroffen meer dan 1,5 miljard yuan. Het CCDI-onderzoeksteam bij de China Banking and Insurance Regulatory Commission (CBIRC) kreeg vorig jaar in Total 1500 klachten binnen waarvan 178 gevallen van naderbij werden onderzocht. Dit aantal was een stijging met 48% in vergelijking met het jaar daarvoor. Bij de gestrafte topverantwoordelijken behoren de directeur en partijverantwoordelijke bij de Fujian afdeling van het CBIRC; onderdirecteur Zhao Rulin van de Guangxi afdeling, 3 CBRIC-verantwoordelijken uit Binnen-Mongolië, twee verantwoordelijken van de grootste Chinese vermogensbeheerders en nog een hoge ambtenaar van de Insurance Industry Association uit Jiangsu.

Deze week werd overigens nog voormalig voorzitter van de nu opgeheven China Insurance Regulatory Commission (CIRC) Xiang Junbo veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 jaar. Bij de gevangenisstraf komt nog een boete van 1,5 miljoen yuan omdat hij tussen 2005 en 2017 voor meer dan 16 miljoen smeergeld had aanvaard in verschillende functies. Zijn straf was volgens China Daily mild omdat hij de feiten toegaf, schuldig pleitte en alle onrechtmatig verworven bezittingen teruggaf.

Recent is eveneens het nieuws dat de anti-corruptie waakhond de politiecommissaris van Chongqing Deng Huilin op corruptie onderzoekt. Deng was wethouder in Chongqing en nam de rol over van zijn voorganger He Ting die in juni 2017 aan de kant werd gezet eveneens wegens corruptie. Deng werd in augustus 2017 te Chongqing aangesteld als politiecommissaris onder partijsecretaris Chen Miner die het heft overnam van Sun Zhengcai die veroordeeld werd tot levenslang voor omkoperij. Het corruptievirus is blijkbaar diep geworteld in Chongqing.

In de privésector heeft Didi Chuxing na een reeks interne onderzoeken topverantwoordelijke Yu ontslagen. Het onderzoek bracht aan het licht dat hij ‘enorme steekpenningen’, winkelbonnen en zelfs auto’s aannam in ruil voor zijn ‘hulp’ bij het verkrijgen van contracten met externe leveranciers, zowel Chinese als niet-Chinese, aldus Sina.

. Bronnen: China Daily, Caixin, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *