India en China hopen op de-escalatie in grensconflict

Bij een gewelddadige botsing tussen Indische en Chinese militairen langs de betwiste grens in de Himalaya zijn doden gevallen. Maar geen van beide regeringen wil de spanning verder laten escaleren. Op de achtergrond speelt de invloed van de VS.

Bij een gevecht op 15 juni tussen Indische en Chinese militairen langs een betwiste grensstrook tussen Ladakh in India en Aksai Chin in China zijn volgens de Indische regering 20 Indische militairen en 35 Chinezen gedood. China gaf geen cijfers over slachtoffers, volgens de Chinese krant Global Times om geen nationalistische gevoelens aan te wakkeren.

Er zijn geen schoten gelost. De troepen gingen op de vuist en belaagden elkaar met stenen en knuppels op een bergrichel. Veel slachtoffers zouden in een ravijn gestort zijn. Het zijn de eerste doden sinds 1975.

Erfenis van koloniale politiek

De gevechten zijn het dieptepunt van een al zeven weken durende militaire confrontatie die begon met incidenten aan een andere betwiste grenssectie, in Sikkim. China hebben een gemeenschappelijke grens van 3.488 kilometer. Na de onafhankelijkheid van India in 1948 heeft het Britse imperialisme de grenzen tussen China en India van een gebied van 90.000 km2 niet vastgesteld. Dit een gevolg van Britse pogingen om Tibet bij India in te lijven. De Britten legden in 1914 de McNahon linie op als grens, maar geen enkele Chinese regering heeft sindsdien die linie erkend.

Na een grensoorlog van vier weken in 1962 trokken India en China zich terug achter een Line of Actual Control – een feitelijke frontlijn. Die lijn in het hooggebergte is niet overal even duidelijk en leidt om de paar jaar tot confrontaties waarbij de partijen elkaar beschuldigen van grensoverschrijding of de bouw van militaire installaties nabij de frontlijn. Ook nu zijn er wederzijdse beschuldigingen. De laatste dodelijke slachtoffers vielen in 1975. Sinds 1993 zijn er twintig onderhandelingsrondes geweest over de grensbetwistingen, zonder definitief akkoord.

Niemand wil escalatie

Het huidige conflict zou begonnen zijn omdat India in de Galwan vallei vlak bij de bestandslijn een weg aanlegt die de mogelijkheid geeft sneller troepen aan te voeren. Beide partijen geven elkaar de schuld zich niet aan vroegere afspraken te houden en eisen de terugtrekking van de andere troepen. Op 6 juni was er na een videoconferentie tussen diplomaten nog een bijeenkomst van hoge Chinese en Indiase militairen in Ladakh. Achteraf waren de berichten geruststellend. Vorige week verklaarde het ministerie van buitenlandse zaken van China nog dat er een ‘positieve consensus’ was.

Woordvoerder Zhao Lijian van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken verklaarde na het gewelddadige incident dat de toestand intussen stabiel is. Beide partijen werken samen om de toestand onder controle te krijgen door dialoog. De twee landen ‘hebben meer gemeenschappelijke belangen dan verschilpunten’. ‘We hopen dat beide partijen in de juiste richting kunnen vooruitgaan op basis van de consensus die onze leiders bereikt hebben’. Woensdag volgden nog meer gelijkaardige uitspraken van buitenlandse zaken. Chinese officiële media zijn terughoudend over de incidenten.

Premier Modi heeft nog niet officieel gereageerd. Hij heeft voor vrijdag een bijeenkomst met alle partijen gepland. De Indiase oppositie eist van premier Modi dat hij krachtdadiger optreedt tegen China. De Indische minister van defensie bewees woensdag eer aan de gedode Indische soldaten.

Op de sociale media wordt zowel in China als in India nationalistische en opruiende commentaar geleverd.

De VS is nooit ver

Global Times sprak vorige week al van de-escalatie. Dat is volgens de krant onmisbaar voor de verdere ontwikkeling van voordelige economische en handelssamenwerking tussen China en India. In een periode van economische crisis in India door corona en sprinkhanenplaag is die samenwerking een krachtige aansporing voor de regering in Delhi om de zaken ondanks nationalistisch opbod niet te laten ontsporen. China wil bovendien goede betrekkingen met India opdat het land zou blijven vasthouden aan zijn principe van niet-gebondenheid en zich niet zou laten verleiden om front te vormen met de VS tegen China.

Ondanks de regelmatig opduikende grensproblemen probeert men op het hoogste niveau van beide landen de betrekkingen te verbeteren. De voorbije tien jaar hebben premier Modi en president Xi elkaar minstens 18 keer ontmoet, hetzij apart of op internationale bijeenkomsten zoals de BRICS. In 2018 hadden ze een informele ontmoeting in Wuhan, in 2019 deden ze dat over in Mamallapuram. Daar werd overeengekomen de 70ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen in 2020 te vieren met 70 activiteiten.

Eerder deze maand was er overleg over het grensconflict tussen Modi en president Trump. De Amerikaanse president probeert India aan zijn kant krijgen in de nieuwe koude oorlog die hij voert met China. De Chinese krant Global Times linkt wat het de huidige agressiviteit van India noemt aan de steun van de VS.

Bronnen: South China Morning Post, Financial Times, Global Times, People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “India en China hopen op de-escalatie in grensconflict

  1. Dat India wegen gaat leggen op Chinese grondgebied is nog begrijpelijk zolang ze niet voor militaire doeleinden worden gebruikt. Maar ze begonnen te schreeuwen wanneer China een bunker op het India grondgebied anlegde. Deze bunker is er voor te zorgen als de wegen voor militaire doeleinden worden gebruikt dan kunnen ze de weg kapot bombarderen.

  2. Meeste zijn dood waarschijnlijk door corruptie van India. https://economictimes.indiatimes.com/news/defence/soldiers-deprived-of-snow-glasses-boots-requisite-food/articleshow/72527958.cms Wanneer je moet terug trekken met tennis schoenen zou dat je dood kunnen zijn. De laatste jaren dragen PLA het meest techno kleding in deze omgevingen. Zelf Tajik vrijwilliger dragen deze kleding in Pamir bergen in Xinjiang nu. Dus volgende keer misschien beter overgeven, maar natuurlijk daar zijn de Sikh soldaten te trots voor.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *