Dalai Lama zal Taiwan bezoeken (update)

woordvoerder van Ma Ying-jeou (foto CNA)

woordvoerder van Ma Ying-jeou (foto CNA)


Ma Ying-jeou, die de facto president is van Taiwan, heeft verklaard dat de Dalai Lama naar het eiland mag komen om de families te troosten die werden getroffen door een tyfoon en om voor te gaan in het gebed en bij de rituelen voor de doden.
Het bezoek is louter humanitair. De Dalai Lama komt als geestelijk leider van de boeddhisten en niet als politicus.
Beijing heeft altijd duidelijk gemaakt dat het uiteraard geen bezwaar maakt tegen de religieuze activiteiten van de Tibetaanse geestelijke. De kans werd dan ook groot geacht dat de komst van de Dalai Lama  geen negatieve invloed zou hebben op de relaties met de Volksrepubliek. Waarschijnlijk klopt dat voor de lange termijn ook, maar het bezoek veroorzaakt op dit moment toch enige deining in de rimpelloze zeestraat van de betrekkingen tussen het vasteland en het eiland.
De Chinese regering verklaart dat ze sterk gekant is tegen de komst van de Dalai Lama omdat hij door al zijn politieke, separatistische activiteiten niet langer als een louter religieuze figuur wordt gezien. Van het vasteland is al enorm veel humanitaire hulp gekomen na de tyfoon.
Ma Ying-jeou is door een sterk opkomende politica van de oppositiepartij (de partij die een onafhankelijk Taiwan nastreeft)  in een hoek gemanoeuvreerd. Hij had veel goodwill verspeeld bij de bevolking in het zuiden door zijn trage reactie op de tyfoon en om zijn populariteit terug op te krikken, ging hij in op haar voorstel om de Dalai Lama als religieus hulpverlener op te laten draven. Er komen immers verkiezingen aan.
Na die verkiezingen zullen onderhandelaars van het eiland en van Beijing elkaar ontmoeten over het geplande Economic Co-operation Framework Agreement (ECFA), dat de handel tussen hun beiden vlotter moet laten verlopen. Taiwan, dat lijdt onder de gevolgen van de crisis, hoopt door het handelsakkoord competitiever te worden ten aanzien van andere Aziatische landen die eerder al akkoorden met  de Volksrepubliek hebben afgesloten.
Bronnen Taiwan Today , Reuters en SCMP
Lees ook artikel over bezoek voorzitter “China Mobile” aan Taiwan

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.