De digitale stand van zaken 15

ICT-nieuws uit China

ZTE wil kloof met Huawei dichten
China’s tweede producent van telecom-apparatuur ZTE wil de kloof met rivaal Huawei dichten door jaarlijks met 20 % te groeien. Huawei  zou dit jaar met 10 % groeien tot 200 miljard, terwijl ZTE één derde daarvan heeft. ZTE heeft haar strategie bijgesteld door te mikken op smartphones en cloud computing. Recentelijk onthulde de firma één van de 5 grootste merken te willen zijn die smartphones vervaardigt op basis van het Android-systeem. Dit jaar zouden er 12 miljoen dergelijke GSM’s de deur uitgaan. Het buitenland staat reeds in voor 60 % van ZTE’s GSM-verkoop.Wat cloud computing betreft, zou dit op 5 jaar tijd één derde van het zakencijfer moeten genereren. Reeds 3000 personen werken aan onderzoek en ontwikkeling op dit vlak en de firma zal 16 miljard investeren in een cloud-computing centrum te Nanjing. Volgens cijfers van het State Intellectual Property Office heeft ZTE met 107 patenten hierover er meer dan Huawei die er 96 telt.
Qihoo 360: sterke inkomenstijging


logo Qihoo 360Qihoo 360 rapporteert voor het eerste kwartaal een stijging met 136 % van het inkomen dat nu 22,9 miljoen $ bedraagt. Het netto-verlies groeide echter ook aan tot 21 miljoen $ door meer uitgaven. Het aantal gebruikers zou op één kwartaal verhoogd zijn van 290 miljoen tot 345 miljoen als we de cijfers van de beurs uit New York mogen geloven. De voornaamste inkomens komen van publiciteit en van webspelen want de security-producten worden gratis aangeboden. In de toekomst wordt gemikt op een sociale netwerkdienst gebaseerd op de games, het aanbieden van diensten voor GSMs en ook een platform voor groepskoop. De beursgang zag de waarde van de aandelen verdubbelen .
Acer vestiging in Chongqing geopend
‘s Werelds tweede producent van PCs het Taiwanese Acer heeft in Chongqing een vestiging geopend waarvan verwacht wordt dat ze tegen het jaareinde 30 tot 40 % van haar laptops vervaardigt. De vestiging zou 150 miljoen $ gekost hebben en 40 miljoen PCs per jaar produceren. HP heeft ook Chongqing als lokatie uitgekozen in West-China en Asustek plant dit te doen tegen 2015.
Baidu beoogt ook buitenland
Na het success in het binnenland beoogt de zoekmachine Baidu ook de international markt, aldus vice-voorzitter Shen Haoyu op een conferentie. De firma is zich reeds aan het voorbereiden op een meertalig platform want een deel van de groei in de komende 10 jaren zal uit het buitenland komen. Baidu heeft in de mobiele zoekmarkt 36 % marktaandeel en 75 % bij het gewone Internet. Toch is het aandeel in de mobiele markt –naar eigen zeggen- sterk stijgend. Gehoopt wordt op termijn ook in dit segment dominant te worden
Microsoft: nieuwe O&O-vestiging
Microsoft heeft in Zhongguancun een onderzoeks-en ontwikkelingscentrum geopend dat 2,8 miljard gekost heeft (431 miljoen $) en het grootste O&O-centrum is buiten de VS. Het centrum is 150.000 m² groot en huist 3000 werknemers. Bij de opening bekloeg Ballmer zich over de piraterij waardoor Microsoft in Nederland meer verdient als in China. Het inkomen per verkochte PC in China bedraagt maar één zesde van dit bedrag in Indië. Slecht nieuws verder voor zowel Microsoft als Ballmer: IBM’s marktwaarde heeft de 203 miljard $ van Microsoft overtroffen en Greenlight Capital -voorzitter David Einhorn verwijt Ballmer de struikelsteen te zijn voor de ontwikkeling van Microsoft.
Lenovo wil 20% van de tablets
Het zijn drukke tijden voor Lenovo. De groep is van plan om in juli een joint-venture te lanceren met het Japanse NEC. De kwartaalcijfers van Q1 waren uitstekend. Er is vooral veel vraag naar de LePad-tablet die wil concurreren met de iPad. Lenovo streeft er overigens naar om inzake tablets 20 % van de markt weg te kapen. Vorig jaar verkocht Lenovo in China 12 % meer tot 2,2 miljard $,  wat goed was voor 45% van het inkomen wereldwijd. Na de LePad die draait op Android zal Lenovo deze zomer ook een Idea-tablet lanceren voor de verbruikers en een Think-tablet voor de bedrijven.
Leger heeft cyberteam
Op de nieuwe en voortaan regelmatig gehouden persconferenties van Defensie werd onthuld dat het Chinees leger een team van 40 deskundigen bezit die gespecialiseerd zijn in hacking en computeraanvallen. De taak van het cyberteam is defensief: zaak is in de all-round defensie geen cybergat te hebben waardoor China makkelijk ten prooi zou kunnen vallen van online-aanvallen. De eenheid is gestationeerd in Kanton.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *