Mongools partijleider probeert protest te sussen (upd)

De partijleider voor Binnen-Mongolië Hu Chunhua heeft beloofd dat gerechtigheid zal geschieden in verband met de dood van twee Mongolen tijdens conflicten met Han-Chinezen. Dat deze slachtoffers vielen deed heel wat etnische spanningen heropleven, maar het bestuur heeft tuchtmaatregelen getroffen tegenover de mijnindustrie en hen opgelegd schade te betalen aan de herders.

Hu Chunhua


Betogingen grepen plaats in twee Mongoolse kantons en in één stad in de nabijheid, meer bepaald te Zhenglan en Xiwu in het Chinees of Shuluun Huh en Ujumchin in het Mongools, plus de stad Xilinhot. Deze protesten zijn vrij zeldzaam in Binnen-Mongolië en dit in tegenstelling met Tibet of Xinjiang. Partijleider Hu Chunhua sprak met studenten en leraren op een van de hogescholen waar het protest oplaaide. Hij zei te komen om zich te vergewissen van de toestand en beloofde vrijdag dat de verantwoordelijken van twee recente incidenten snel zullen worden gestraft. Hij noemde de gevallen niet bij naam maar klaarblijkelijk gaat het enerzijds om een overlijden in een mijngebied na een ruzie en anderzijds vooral het overrijden van een 35-jarige Mongoolse herder door een Chinese chauffeur. In beide gevallen werden reeds arrestaties verricht. Zowel duizenden studenten kwamen de straat op als honderden herders. Het begon op 10 mei toen 40 herders wilden beletten dat een Chinese chauffeur over hun weiland een mijn binnenreed. De chauffeur heeft één herder overreden, een eindweg meegesleept en daarbij volgens sommigen “stinkende herder” geroepen.  Het andere geval betrof protest in een woongebied tegen milieuverontreiniging die een mijn veroorzaakt en daar viel een dode nadat een mijnwerker met een vorklift inreed op een auto.
Achterliggend probleem
Anders dan hoe de verhoudingen liggen in Tibet en Xinjiang, maken in Binnen-Mongolië etnische minderheden hooguit 20 % uit van de bevolking. Het is een feit dat het traditionele herdersbestaan meer en meer in de verdrukking komt door de oprukkende mijnbouw, zowel van steenkolen als van zeldzame metalen. Dit komt bovenop de  woestijnvorming door overbegrazing, waarop de regering reageert door herders te subsidiëren om de veeteelt te verlaten en sedentair te gaan leven. Etnische tegenstellingen lopen zo dooreen met sociaal-economische tegenstellingen.  The Guardian meldt wel dat lokale Han solidair zijn met de Mongoolse herders tegen de overtredingen door de mijnuitbaters. Volgens onbevestigde berichten zou de Internettoegang in hogescholen uit het gebied afgesneden zijn, QQ niet functioneren in de regio en internetcensoren verhinderen dat op de microblogs melding wordt gemaakt van het Mongools protest. De handhaving van de orde is er ook strenger op geworden met het afzetten van officiële gebouwen door politie. De twee Han-verdachten  riskeren de doodstraf. Valt nu te bezien of de partijleider de gemoederen zal kunnen bedaren. Het zou om het zwaarste Mongoolse protest gaan sedert 1961. Het zogeheten ” Southern Mongolian Human Rights Information Center” , een organisatie in de Verenigde Staten, is meteen op de zaak gesprongen en probeert via het internet de gemoederen op te jutten door wilde geruchten rond te sturen; in het buitenland  roept het op tot betogingen voor Chinese ambassades. Volgens deze groep werd maandag de krijgswet afgekondigd in de steden Hohhot , Tongliao en Chifeng wat de geplande protesten onmogelijk maakte.
Compensatie beloofd
Volgens de South China Morning Post laat het bestuur van Binnen-Mongolië geen gras groeien over de affaire: ze beloofde tegenover de mijnindustrie tuchtmaatregelen te treffen en ook de herders moeten vergoed worden voor de opgelopen schade. Bij de disciplinaire maatregelen horen een regio-brede inspectie van elke mijnsite, transportweg, afvalsite of opslagplaats voor steenkolen naar achterpoortjes in verband met ongeldige vergunningen, onveilige productiemethodes en de milieu-impact op het dagelijkse leven van de bewoners. Zij die niet met oplossingen komen, riskeren hun vergunning ingetrokken te zien. Bij de maatregelen behoort ook een financiële compensatie voor de herders die getroffen zijn door milieuschade van zware mijnvoertuigen aan hun weiland. Dit werd bevestigd door de ministerpresident van Mongolië Bagatur in het partijblad Qiushi. Hij beloofde dat de lokale besturen de helft van hun budgetten zouden spenderen aan het welzijn van de bewoners en voorspelde een stijging van het gemiddeld inkomen bij herders en boeren tegen 2015 van 5.530 yuan nu tot 10.000 yuan. Voorzitter Guo Shuyun  van de Liaoning Chencheng Industry and Trade Group bezocht zaterdag de familie van de overleden herder en bood de verontschuldigingen aan van zijn onderneming. Chen Jiqun van de NGO Echoing Steppe die reeds verschillende decennia actie voert, verwelkomde de voornemens van het bestuur maar noemde enkel het teruggeven van grond aan de herders een oplossing op lange termijn.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *