De digitale stand van zaken 18

Kort ICT-nieuws

Tencent koopt aandeel van Kingsoft
China’s grootste Internetbedrijf Tencent koopt voor 115 miljoen $ 15,7 % op van softwarefirma Kingsoft. Bedoeling van Tencent is steviger te staan in pc-beveiligingsdiensten. Beiden hebben samen 20 % van de beveiligingssoftware en komen daarmee onmiddellijk na Qihoo-technologie. Vooral de aandelen van Kingsoft schoten na het bekend maken van de deal de hoogte in.
Baidu in de boot met Microsoft
China’s grootste zoekmachine Baidu heeft een overeenkomst met Microsoft waarbij Baidu Engelse zoekresultaten van Bing zal tonen als haar klanten er om vragen. Naar eigen zeggen voert Baidu dagelijks 10 miljoen zoekopdrachten uit in het Engels. Baidu domineert veruit de Chinese zoekmarkt met meer dan 75% terwijl Google nauwelijks 20 % heeft. Microsoft is in de VS reeds bekritiseerd wegens onrechtstreekse medewerking aan de Chinese internetopvattingen.
Google Maps kan doorgaan
China’s regulator is niet van plan de kaartdiensten van Google of Microsoft te sluiten aangezien beiden een aanvraag tot erkenning hebben ingediend. Recentelijk werd de regulering terzake veranderd: voordien konden buitenlandse diensten geen erkenning krijgen als ze dit niet deden in partnerschap met een Chinese partner die de meerderheid in het initiatief zou nemen. In juli werd dit afgezwakt tot 50-50, maar de aanvraag moest voor 1 juli binnen zijn. Omdat zowel Google als Microsoft een aanvraag indienden, kunnen ze voorlopig verder werken. Bij Google China wordt gezegd dat ze onderhandelen met de overheid hoe een kaartdienst in China aan te bieden. Naar verluidt stappen vele bedrijven die in het verleden Google gebruikten over naar de concurrentie, onder meer Sohu.com.
Apple ook gebruikt bij China Mobile
Voorzitter Wang Jianzhou van China Mobile heeft aan China Business News meegedeeld dat 5,6 miljoen van haar klanten Apple’s iPhone gebruiken. Alleen al in mei kwamen er 700.000 iPhonegebruikers bij, maar zij kunnen enkel 2G-diensten gebruiken. Apple heeft eigenlijk enkel een contract met China Unicom om 3g door te geven op de iPhones. Ook China Telecom plant toenadering tot Apple en omgekeerd houdt China Unicom zich klaar voor 3G op basis van andere dan het Amerikaanse signaal. China Mobile had eind mei 32 miljoen 3G-gebruikers, China Unicom 22 miljoen en China Telecom 20 miljoen.
Geen geneesmiddelen meer op Taobao
China’s webwinkel Taobao heeft van de autoriteiten verbod gekregen om geneesmiddelen aan te bieden. Daartoe heeft het bedrijf niet de nodige vergunningen. China heeft wel 69 online-geneesmiddelen verkopers die een vergunning hebben voor verkoop aan particulieren.  De inspectie was geconfronteerd met toenemende gevallen van ofwel valse geneesmiddelen ofwel geneesmiccelen waarvan de effecten overdreven werden voorgesteld. 245 onwettelijke websites gingen dicht en de toegang tot 295 buitenlandse sites werd geblokkeerd.
Ook Yihaodian lonkt naar VS-beursgang
Online supermarkt Yihaodian zou een beursgang willen in de VS om weerwerk te bieden aan concurrent Taobao van de groep Alibaba. Yohaodian zou drie jaar nodig hebben om break-even te draaien. Dit maakte de 52-jarige stichter en voorzitter Yu Gang bekend.  Volgend jaar zou de e-commerce in China verdubbelen tot 904 miljard yuan en Yihaodian wil duidelijk een groter deel in de koek. Volgens Yu nam hun verkoop de jongste tijd toe met  maandelijks 28 %. Bij de top-onlineverkopers stond Taobao in 2010 vooraan met 20 miljard; Jingdong was tweede met 10 miljard terwijl Yihaodian op de tiende plaats stond.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *